-
Gluten pod lupą
Zawarty w produktach zbożowych gluten od lat pozostaje przedmiotem kontrowersji. W pewnym chorobach warto go ograniczyć lub wręcz należy go wyeliminować (celiakia). Niektórzy jednak robią to na własną rękę, bez konsultacji ze specjalistami – bo chcą schudnąć, poprawić swoje samopoczucie lub w przekonaniu, że gluten im szkodzi. Czy faktycznie gluten jest zły?
4 minuty czytania -
Gdy trucizną jest okruch chleba
W Wielkiej Brytanii dorosły z celiakią na tę diagnozę czeka ok. 13 lat. W Polsce - nie wiadomo, ale wielu doświadcza podobnego problemu: latami tuła się od lekarza do lekarza, nie mogąc znaleźć przyczyny swoich dolegliwości.
3 minuty czytania
NAJNOWSZE
-
W środę konferencja prasowa ABM
W najbliższą środę, o godz.14.00 zapraszamy na konferencję prasową Agencji Badań Medycznych, podczas której nastąpi rozstrzygnięcie konkursu pt. "Badania kliniczne dla zdrowszej przyszłości pacjentów".
-
Geny to nie wyrok
-
Śmiertelnie niebezpieczne trutki
-
Bezpłatne szczepienia przeciwko krztuścowi w ciąży: co warto wiedzieć?
-
Rehabilitacja domowa – co dalej?