-
Grzyby są pyszne, ale te trujące mogą zabić
W Polsce odnotowuje się kilkaset przypadków zatruć grzybami rocznie, część z nich kończy się zgonem. Podstawowa zasada przy grzybobraniu brzmi więc: zbieramy tylko te, co do których na 100 proc. jesteśmy pewni, że są jadalne. W razie wątpliwości lepiej je wyrzucić lub spytać fachowca.
4 minuty czytania -
Grzyby zamiast kiełków i kotleta
Już w maju zaczyna się sezon na borowiki. Potem zbieramy kurki, podgrzybki, a jesienią – rydze i opieńki. Boczniaki i pieczarki dostępne są przez cały rok. Wbrew obiegowej opinii grzyby nie są niezdrowe – jest wprost przeciwnie!
6 minut czytania -
Idziesz na grzyby? Nigdy z foliową reklamówką
Grzyby są smaczne, ale mogą być też śmiertelnie trujące. Ważne jest, by zbierać tylko grzyby znane, co do których nie mamy żadnych wątpliwości! Poznaj zasady bezpiecznego grzybobrania.
2 minuty czytania
NAJNOWSZE
-
W środę konferencja prasowa ABM
W najbliższą środę, o godz.14.00 zapraszamy na konferencję prasową Agencji Badań Medycznych, podczas której nastąpi rozstrzygnięcie konkursu pt. "Badania kliniczne dla zdrowszej przyszłości pacjentów".
-
Geny to nie wyrok
-
Śmiertelnie niebezpieczne trutki
-
Bezpłatne szczepienia przeciwko krztuścowi w ciąży: co warto wiedzieć?
-
Rehabilitacja domowa – co dalej?