-
Muchomor sromotnikowy - najbardziej trujący grzyb w Polsce
Jest śmiertelnie trujący, a że często bywa mylony z innymi grzybami, w tym smakowitą czubajką kanią, notuje się wiele ciężkich zatruć. Wystarczy jeden owocnik, by pozbawić życia całą rodzinę. Prawdopodobnie po spożyciu muchomora sromotnikowego zmarła w szpitalu 88-letnia kobieta z warmińsko-mazurskiego, a jej mąż walczy o życie.
-
Niedoceniane a jednak cenne. Co warto wiedzieć o grzybach?
Tworzą własne biologiczne królestwo - obok roślin, zwierząt, bakterii i tzw. protistów. Niektóre z nich nadają się do jedzenia. Przez wielu niedoceniane, traktowane jako smakowy dodatek, grzyby mają znacznie więcej do zaoferowania niż tylko smakowe walory. Wskazują na to kolejne odkrycia.
NAJNOWSZE
-
Zakrzepica zabija po cichu
Co czwarty zgon na świecie spowodowany jest powikłaniami zatorowo-zakrzepowymi. Zakrzepica to cichy zabójca. O jej często odległych powikłaniach, ale też profilaktyce opowiadali eksperci w dziedzinie chirurgii naczyniowej, flebologii, kardiologii interwencyjnej i hematologii podczas konferencji prasowej zorganizowanej w Światowym Dniu Zakrzepicy.
-
Lekarze uzależniają się tak samo jak każdy inny człowiek
-
Czy antykoncepcja szkodzi?
-
Polki potrzebują screeningu HPV. Nowoczesna diagnostyka może uratować tysiące kobiet
-
Immunoterapia w raku jelita grubego?