Tag:
  • Fot. PAP/P. Werewka

    Internet w kieszeni dzieci i młodzieży – co poszło nie tak

    Samotne, bez przyjaciół, z gorszymi od poprzedników osiągnięciami szkolnymi. Pokolenie Z w wielu krajach na całym świecie cierpi psychicznie: jest więcej prób samobójczych i depresji. Przygnębieni młodzi ludzie z opóźnieniem zakładają rodziny, rozpoczynają kariery. A to oznacza, że całe społeczeństwa poniosą konsekwencje socjologiczne i gospodarcze pewnych zaniechań - wynika z rozważań psychologa społecznego Jonathana Haidta.

    10 minut czytania
  • Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

    Jak smartfon może zrujnować kręgosłup?

    Smartfony i tablety nie tylko zmieniają nasz sposób komunikacji, mają też ogromny wpływ na nasz kręgosłup i postawę ciała. Zobacz jak korzystać ze smartfona, by nie rujnować sobie zdrowia.

    6 minut czytania

NAJNOWSZE

  • AdobeStock

    Ludzkie ciało z termostatem

    Temperatura ludzkiego ciała w spoczynku jest stabilna nawet przy zmianach temperatury otoczenia. Termostat, który wewnętrznie ją reguluje, znajduje się w mózgu, w podwzgórzu. Nie jest jednak niezawodny – czasem dochodzi do przegrzania organizmu, czyli hipertermii, której najwyższym stopniem jest udar cieplny.

  • WHO ostrzega przed upałami: zachowaj chłodną głowę

  • Proste zasady na upalne dni

  • Czarny bez – superfood czy toksyczna pułapka?

  • Spektrum autyzmu – konkretne drogowskazy

  • AdobeStock

    Dieta planetarna wydłuża życie

    Coraz więcej badań potwierdza, że sposób, w jaki się żywimy, może znacząco wpływać na tempo starzenia się organizmu oraz na jakość życia w starszym wieku. W kontekście starzejącego się społeczeństwa naukowcy zwracają szczególną uwagę na tzw. zdrowe starzenie się, czyli takie, które pozwala jak najdłużej zachować sprawność fizyczną, psychiczną i poznawczą, przy jednoczesnym braku poważnych chorób przewlekłych - mówi dr Katarzyna Wolnicka, ekspertka think tanku Żywność dla Przyszłości Interdyscyplinarnego Centrum Analiz i Współpracy.

  • Nowy wariant koronawirusa w Europie

  • Dlaczego tak bardzo lubimy bób?

Serwisy ogólnodostępne PAP