-
Raport: Zdrowie. Ekonomia. Perspektywa 2021 (komunikat)
Ponad połowa pracowników narażona jest przynajmniej na jeden czynnik ryzyka prowadzący do problemów zdrowotnych. Dodatkowo pandemia COVID-19 negatywnie wpłynęła na zdrowie pracowników, zarówno bezpośrednio (problemy psychiczne) lub pośrednio (zmniejszenie profilaktyki, aktywności fizycznej). Z najnowszego raportu Medicover pt. „Praca. Zdrowie. Ekonomia. Perspektywa 2021” wynika, że opieka zdrowotna stanowi wymierną korzyść nie tylko dla pracowników, lecz także dla pracodawców.
7 minut czytania -
5 mało znanych faktów na temat cukrzycy
Wiesz, że można cofnąć cukrzycę typu 2? Dlaczego istotne jest mierzenie obwodu pasa? Które leki mogą pośrednio wywołać cukrzycę? Poznaj ważne fakty o tej chorobie.
6 minut czytania -
Dbaj o siebie i ciesz się końskim zdrowiem!
Pod takim hasłem ruszyła nowa kampania edukacyjna Ministerstwa Zdrowia, która ma zachęcić młodych Polaków do tego, aby bardziej zatroszczyli się o swoje zdrowie. Profilaktycznie.
3 minuty czytania
NAJNOWSZE
-
Między cukrem trzcinowym i białym znak równości
Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.
-
Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?
-
Edukacja diabetologiczna 2D
-
Jak grillować zdrowiej
-
Zachowaj chłodną głowę