Tag:
  • Fot. PAP/Zdjęcie ilustracyjne

    Kwas foliowy cenny dla mam z padaczką

    Kwas foliowy jest obowiązkowy dla kobiet planujących ciążę i będących w ciąży. Zapobiega wadom ośrodkowego układu nerwowego u dziecka. Okazuje się, że szczególne korzyści z jego przyjmowania odniosą dzieci mam chorujących na padaczkę – u nich kwas foliowy zmniejsza ryzyko zakłóceń rozwoju mowy.

    3 minuty czytania
  • Fot. PAP

    Chcesz mieć dzieci?

    To nie pal, zdrowo się odżywiaj, uprawiaj sport, byle nie wyczynowy. I kochaj się z radością i często. Suplementy do tego nie są potrzebne. O tym mówi prof. Romuald Dębski, kierownik Kliniki Położnictwa i Ginekologii CMKP w Szpitalu Bielańskim.

    Prof. Romuald Dębski
    6 minut czytania

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Edukacja diabetologiczna 2D

  • Jak grillować zdrowiej

  • Zachowaj chłodną głowę

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP