Koronawirus SARS-CoV-2

Koronawirus SARS-Cov-2 wywołuje chorobę o nazwie COVID-19. Przenosi się drogą kropelkową. Objawy COVID-19 to najczęściej gorączka, kaszel, duszności, problemy z oddychaniem, dodatkowo także bóle mięśni i zmęczenie. Mogą pojawić się także zaburzenia ze strony układu pokarmowego, np. biegunka. Choroba może mieć nagły początek. 

Szacuje się, że w 80 proc.  przypadków infekcja koronawirusem przebiega łagodnie lub wręcz bezobjawowo, jednak u pozostałych, kiedy dochodzi do rozwoju COVID-19, jej przebieg jest ciężki – występuje śródmiąższowe zapalenie płuc, którego powikłaniem jest ostra niewydolność oddechowa. W takiej sytuacji nie udaje się uratować pacjenta (ok.2–3 proc. chorych). Zauważono też, że im starszy pacjent, tym ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 większe.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) okres inkubacji, czyli czas od zakażenia pacjenta do wystąpienia pierwszych objawów waha się pomiędzy 1-14 dni, najczęściej jednak objawy pojawiają się w między 4. a 5. dniem od zakażenia. U części zakażonych objawy mogą w ogóle nie występować. Niestety osoby bez objawów mogą być źródłem zakażenia, choć wielu naukowców uważa, że poziom  zakaźności jest wówczas niższy niż u osób z objawami.

Zakazić się mogą osoby w każdym wieku, jednak osoby starsze, szczególnie te z istniejącymi schorzeniami przewlekłymi (takimi jak astma, cukrzyca, choroby serca) narażone są na cięższy przebieg choroby. 
W celu ochrony przed wirusem specjaliści zalecają przestrzeganie zasad higieny, a więc jak najczęstsze mycie rąk wodą z mydłem, a jeśli mydło i woda nie są dostępne, dezynfekowanie rąk za pomocą preparatów odkażających, które zawierają co najmniej 60 proc. alkoholu.

Zaleca się także tzw. dystansowanie społeczne. Jeśli to możliwe, w kontaktach z innymi osobami należy zachować odległość ok. metrów. Specjaliści zalecają także unikanie dotykania rękoma twarzy, szczególnie okolicy ust, nosa i oczu.

Koronawirus SARS-CoV-2 nie jest odporny na wysoką temperaturę. Ponieważ ma otoczkę lipidową, na powierzchni niszczą go także detergenty oraz alkohol o stężeniu 60-70 proc.

Źródło: www.gov.pl, mp.pl

mw/jw
 

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Dynia – co mówi nauka o jej wpływie na zdrowie

    Zaczął się sezon na dynie, czyli na jesienne latte, zupę krem i zapiekanki. Ale też na zainteresowanie pracami naukowców, którzy badają wartość odżywczą i potencjalne korzyści zdrowotne ze spożywania dyni. W spektrum ich zainteresowania znajdują się zarówno miąższ i skórka, jak i pestki oraz olej z pestek dyni. Choć część obserwacji pochodzi z badań laboratoryjnych czy doświadczeń na zwierzętach, coraz częściej pojawiają się też prace kliniczne wskazujące, że dynia może mieć realny wpływ na zdrowie.

  • Kongres PTG

    Patronat Serwisu Zdrowie
  • Wyzwania medycyny: niskorosłość

  • Marihuana jednak szkodliwa jak palenie tytoniu

  • Ruszaj się, ale zdrowo i bezpiecznie

  • AdobeStock

    Stop przemocy w sieci

    Internet to źródło wiedzy i miejsce towarzyskich spotkań, często też sposób na relaks, ale ma też swoją ciemną stronę. Specjaliści alarmują, że demoralizacja dzieci i młodzieży oraz narażanie ich na kontakt z niebezpiecznymi treściami w social mediach są na porządku dziennym. Czy podejmowane działania są w stanie temu zapobiec?

  • Grypa była, jest i będzie – zaszczep się!

  • Omega-3 - co warto wiedzieć?

Serwisy ogólnodostępne PAP