Patronat Serwisu Zdrowie

Długo leczyłam powikłania, a nie otyłość

Nie zdawałam sobie sprawy, że choruję na otyłość. Leczyłam powikłania, ale pojawiały się kolejne. Dopiero, gdy trafiłam do chirurga bariatry dotarło do mnie, że to biologia, a nie ja jestem winna – opowiada Aldona Żukowska, przedstawicielka Fundacji FLO - Fundacji na Rzecz Leczenia Otyłości.

Autorka

Klaudia Torchała

Klaudia Torchała - Z Polską Agencją Prasową związana od końca swoich studiów w Szkole Głównej Handlowej, czyli od ponad 20 lat. To miał być tylko kilkumiesięczny staż w redakcji biznesowej, została prawie 15 lat. W Serwisie Zdrowie od 2022 roku. Uważa, że dziennikarstwo to nie zawód, ale charakter. Przepływa kilkanaście basenów, tańczy w rytmie, snuje się po szlakach, praktykuje jogę. Woli małe kina z niewygodnymi fotelami, rowery retro. Zaczyna dzień od małej czarnej i spaceru z najwierniejszym psem - Szógerem.

ZOBACZ TEKSTY AUTORKI

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe Stock

    Zespół cieśni nadgarstka niedocenianą cechą RZS

    Zespół cieśni nadgarstka (CTS) może zwiastować reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Z badań amerykańskich naukowców wynika, że przypadłość ta zdarza się dwukrotnie częściej u osób, które w późniejszym czasie słyszą diagnozę RZS.

  • Sanofi: inwestowanie w profilaktykę to fundament zdrowia i konkurencyjności Europy

    Materiał promocyjny

    Choć polska prezydencja w Radzie UE dobiega końca, tematy związane ze zdrowiem nie schodzą z europejskiej agendy. Podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach wiele miejsca poświęcono działaniom na rzecz wzmocnienia systemów ochrony zdrowia i ich cyfrowej transformacji. Coraz wyraźniej widać też wspólne przekonanie, że to profilaktyka, innowacje i rozwój sektora life sciences powinny kształtować długoterminową strategię Europy.

  • Adobe

    Szczawiany – mroczne oblicze rabarbaru

    Chłodnik z botwiny, szpinakowe smoothie czy kwaśna zupa szczawiowa to kulinarne symbole wiosny. Zielone liście dostarczają przecież witamin i minerałów, buraki cennych antyoksydantów, a rabarbar kusi orzeźwiającym smakiem. Jednak wszystkie te rośliny łączy pewien nieoczywisty związek chemiczny – szczawiany, znane też jako kwas szczawiowy i jego sole. Ta sama substancja, która nadaje szczawiowi i rabarbarowi ich charakterystyczną kwaskowatość, ma również ciemniejsze oblicze. 

  • Adobe

    Szczawiany – mroczne oblicze rabarbaru

    Chłodnik z botwiny, szpinakowe smoothie czy kwaśna zupa szczawiowa to kulinarne symbole wiosny. Zielone liście dostarczają przecież witamin i minerałów, buraki cennych antyoksydantów, a rabarbar kusi orzeźwiającym smakiem. Jednak wszystkie te rośliny łączy pewien nieoczywisty związek chemiczny – szczawiany, znane też jako kwas szczawiowy i jego sole. Ta sama substancja, która nadaje szczawiowi i rabarbarowi ich charakterystyczną kwaskowatość, ma również ciemniejsze oblicze. 

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock/Philip

    Niepoczytalność - czyn z kodeksu karnego, a winy nie ma

    Popełnił odrażający czyn i zamiast w więzieniu ląduje w szpitalu, a bywa, że wkrótce z niego wychodzi. Choć kłóci się to z popularnym poczuciem sprawiedliwości, są ludzie, którzy nie są winni, choć popełnili czyn zabroniony. Czym jest niepoczytalność i o tym, że czyny w tym stanie to niewielki odsetek złamania reguł prawa opowiada krajowy konsultant ds. psychiatrii prof. Piotr Gałecki*.

  • Test na HIV w gabinecie lekarza POZ

  • Szczawiany – mroczne oblicze rabarbaru

  • Szczawiany – mroczne oblicze rabarbaru

  • Trzy „P” dla zdrowia psychicznego

  • Adobe Stock

    Mleko matki pamięta emocje

    Zdrowie psychiczne kobiety wpływa na skład jej pokarmu, od hormonów po mikrobiom. To może mieć znaczenie dla rozwoju dziecka. Oddziaływać na jego odporność, a nawet osobowość – wynika z przeglądu badań, przygotowanego przez studentów i naukowców z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

  • Zespół cieśni nadgarstka niedocenianą cechą RZS

  • Fizjoterapia w opiece długoterminowej