Tag:
  • Adobe Stock/natchas

    Cukrzyca typu 2 – poważne powikłanie choroby otyłościowej

    Materiał promocyjny

    Na cukrzycę choruje co najmniej 3,2 mln Polaków, a 5 mln ma tzw. stan przedcukrzycowy. Aż 85-90 proc. chorych, czyli prawie 3 mln Polaków, cierpi na cukrzycę typu 2. Specjaliści podają, że blisko 90 proc. dorosłych pacjentów z cukrzycą typu 2 zmaga się też z nadwagą lub otyłością. Okazuje się, że nawet nieduża redukcja masy ciała, może znacząco wpłynąć na remisję tej groźnej choroby a nadzieje dają również nowoczesne metody leczenia obu chorób.

  • Adobe Stock/Anita

    Długo leczyłam powikłania, a nie otyłość

    Patronat Serwisu Zdrowie

    Nie zdawałam sobie sprawy, że choruję na otyłość. Leczyłam powikłania, ale pojawiały się kolejne. Dopiero, gdy trafiłam do chirurga bariatry dotarło do mnie, że to biologia, a nie ja jestem winna – opowiada Aldona Żukowska, przedstawicielka Fundacji FLO - Fundacji na Rzecz Leczenia Otyłości.

  • Fot. PAP/M. Kmieciński

    Otyłość to nie defekt kosmetyczny

    Epidemiologia choroby otyłościowej, sytuacja chorych na otyłość w Polsce, wpływ otyłości na rozwój innych chorób, jej koszty, standardy leczenia, znaczenie zespołu terapeutycznego oraz rola mediów w przekazywaniu wiedzy nt. otyłości w oparciu o wyniki badań naukowych – o tych zagadnieniach dyskutowali eksperci w czasie konferencji z okazji Światowego Dnia Otyłości zorganizowanej przez Polskie Towarzystwo Leczenia Otyłości.

  • Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

    Otyłość można i da się leczyć

    Otyłość to poważna choroba, która rozwija się z powodu splotu różnych czynników. Na szczęście należy i da się ją leczyć. O dostępnych metodach, także farmakologicznych, opowiada kardiolog prof.  Artur Mamcarz, kierownik III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

  • Fot. PAP/ Wiktor Szczepaniak

    Dietetyczny zawrót głowy: modne diety kontra nauka

    Co jeść żeby uniknąć chorób i zapewnić sobie długie życie? Jak skutecznie walczyć z nadwagą i otyłością? Teraz każdy może się tego dowiedzieć – w bezpłatnej poradni dietetycznej online.

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Grzybice układowe – niedoceniane zagrożenie

    Według najnowszych badań inwazyjne grzybice mogą odpowiadać nawet za 3,8 miliona zgonów rocznie na świecie. Jeszcze niedawno uznawano je za choroby rzadkie i marginalne, „przywleczone z tropików” - dziś coraz częściej pojawiają się w szpitalach, gdzie atakują pacjentów z osłabioną odpornością.

  • Nastolatek woli kolegów od rodziców, ale to nie znaczy, że ich nie potrzebuje

  • Badanie: olejki eteryczne, czyli jak przechytrzyć oporne bakterie

  • Skąd się biorą napięciowe bóle głowy

  • 10 wskazówek dla seniorów, jak dbać o zdrowie

  • AdobeStock

    Słodziki mogą pogarszać funkcje poznawcze. Szczególnie u osób z cukrzycą.

    Choć nie ma jednoznacznych dowodów, że słodziki w ilościach dopuszczonych do spożycia są szkodliwe dla zdrowych dorosłych, coraz więcej badań wskazuje, że mogą mieć pewne niekorzystne skutki - zwłaszcza przy długotrwałym, nadmiernym spożyciu lub u osób z zaburzeniami metabolicznymi. Jak dowiedli brazylijscy naukowcy wysokie spożycie słodzików może wpływać na myślenie i pamięć w średnim wieku.

  • Eksperci: wciąż za mało pacjentów z chorobami jelit objętych nowoczesnym leczeniem

  • Co się dzieje z naszymi genami po śmierci?

Serwisy ogólnodostępne PAP