-
Aż 84 proc. Polaków obawia się wpływu szkodliwych chemikaliów na zdrowie
Materiał promocyjnyW ostatnich latach rośnie świadomość zagrożeń związanych z wszechobecnością chemikaliów, które zaburzają pracę układu hormonalnego – tzw. substancji endokrynnie czynnych (ang. Endocrine Disrupting Chemicals, EDC). Znajdują się one w produktach codziennego użytku, takich jak odzież, opakowania żywności czy kosmetyki.
4 minuty czytania -
Uwaga na domową chemię
Substancje pochodzące z domowych środków czystości, kosmetyków i innych produktów mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie. Wielu z potencjalnie szkodliwych związków można uniknąć, stosując naturalne zamienniki. Naukowcy radzą też m.in. dokładne odkurzanie i częste mycie rąk.
5 minut czytania
NAJNOWSZE
-
Między cukrem trzcinowym i białym znak równości
Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.
-
Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?
-
Edukacja diabetologiczna 2D
-
Jak grillować zdrowiej
-
Zachowaj chłodną głowę