-
Brukiew: zdrowy symbol strasznych czasów
Brukiew jest niskokaloryczna i sycąca, ma niskie IG, mnóstwo makro i mikroelementów, a także przeciwnowotworowe glukozynolany. Mimo to Polacy niemal jej nie jadają, bo wciąż jest postrzegana jako symbol biedy i wojny.
-
Moc Polskich Warzyw: fasolka szparagowa – tradycyjny smak lata w nowej odsłonie
Fasolka szparagowa to tradycyjny składnik wielu polskich potraw letnich. Nie tylko jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, ale również doskonale smakuje. Pomimo tych walorów, nie zawsze jest doceniana. Czas to zmienić! Przedstawiamy zaskakujące sposoby na przyrządzenie zielonej i żółtej fasolki szparagowej. Fasolka szparagowa na ciepło – nowoczesne interpretacje klasycznego dania.
-
Jak świadomy konsument kupuje warzywa i owoce
Wybierając owoce i warzywa warto sprawdzać ich oznaczenia - są źródłem informacji m.in. o warunkach uprawy.
NAJNOWSZE
-
Jelita wpływają na odporność i nastrój
Jelita potrafią produkować aż 90 proc. serotoniny, czyli hormonu szczęścia, który wpływa na nastrój i samopoczucie. Zaburzenia mikrobioty mogą przyczyniać się do depresji, lęków i chronicznego zmęczenia, które dotykają coraz więcej Polaków – wynika z raportu „Stan jelit Polaków 2025”.
-
Arytmia arytmii nierówna
-
Odżywianie a indeks studencki
-
Okres dojrzewania trwa aż do trzydziestki
-
Ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u osób transpłciowych