Moc Polskich Warzyw: fasolka szparagowa – tradycyjny smak lata w nowej odsłonie

Fasolka szparagowa to tradycyjny składnik wielu polskich potraw letnich. Nie tylko jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, ale również doskonale smakuje. Pomimo tych walorów, nie zawsze jest doceniana. Czas to zmienić! Przedstawiamy zaskakujące sposoby na przyrządzenie zielonej i żółtej fasolki szparagowej.
Fasolka szparagowa na ciepło – nowoczesne interpretacje klasycznego dania.

Fot. Moc Polskich Warzyw
Fot. Moc Polskich Warzyw

Najpopularniejszym i jednocześnie pysznym sposobem na przyrządzenie fasolki szparagowej jest podanie jej na ciepło. Delikatnie podduszona na maśle z dodatkiem czosnku i cebuli, z odrobiną soli i pieprzu, będzie pysznym dodatkiem do mięsnych dań. Spróbuj też fasolki z pomidorami, czosnkiem i bazylią – to letnia, lekka potrawa, która zachwyci Twoje kubki smakowe.

Fasolka szparagowa na zimno – idealna do sałatek

Innym, często pomijanym sposobem na fasolkę szparagową jest jej wykorzystanie w sałatkach. Ugotowana al dente, schłodzona, z dodatkiem pomidorów, cebuli, oliwy z oliwek, balsamico i świeżej bazylii tworzy doskonałą sałatkę. Można ją podać jako dodatek do grillowanych potraw lub jako samodzielne, lekkie danie.

Fasolka szparagowa po seczuańsku – aromat Orientu na twoim talerzu

Jeśli preferujesz dania mięsne, fasolka szparagowa po seczuańsku jest doskonałym wyborem. Wymaga to dodania do fasolki kawałków mięsa (najlepiej smakuje z kurczakiem lub wieprzowiną), cebuli, czosnku, sosu sojowego, oleju sezamowego i ostrej papryki. Wszystko razem dusimy na patelni do momentu, aż mięso będzie gotowe. Fasolka szparagowa po seczuańsku to danie pełne smaku i aromatu, które z pewnością zaskoczy twoje kubki smakowe.

Fasolka szparagowa to warzywo pełne zdrowych składników odżywczych, które można przyrządzić na wiele sposobów. Jej niska kaloryczność sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób dbających o sylwetkę. Znajomość różnorodnych przepisów na fasolkę szparagową pozwala na odkrycie jej na nowo i zrozumienie, jak uniwersalnym składnikiem jest to warzywo. Dlatego też niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem kuchni wegetariańskiej, czy mięsnej, fasolka szparagowa z pewnością znajdzie miejsce na twoim talerzu. Pamiętaj, że wybierając polską fasolkę szparagową, wspierasz lokalne rolnictwo i cieszysz się mocą polskich warzyw!

Moc Polskich Warzyw

„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. W maju zainaugurowano już czwartą z kolei odsłonę kampanii, która z roku na rok przybiera na sile dzięki stosowaniu innowacyjnych metod i docieraniu do coraz większego grona konsumentów. 

Biuro Prasowe
Maciej Ogonowski, Brandmates 
E-mail: maciej@brandmates.pl
Tel.: +48 608 680 562
 

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe Stock/Photographee.eu

    Kiedy wybrać się po raz pierwszy z córką do ginekologa?

    Pierwsza wizyta dziewczynki u ginekologa to duże przeżycie, ale lepiej jej nie odkładać. Jeśli nic niepokojącego się nie dzieje, to można pojawić się w gabinecie po roku od pierwszego krwawienia, nie później jednak niż do ukończenia przez młodą pacjentkę 15 lat. Przed wizytą warto porozmawiać o tym, co czeka ją w gabinecie – radzi dr n. med. Ewa Kuś, konsultant ds. ginekologii i położnictwa Grupy Luxmed.

  • Fot. PAP/P. Werewka

    Sól jodowana: jak ustrzegliśmy się poważnej choroby

    Niedobór jodu może wywołać chorobę charakteryzującą się głębokim ubytkiem możliwości intelektualnych. To właśnie on odpowiadał w dawnych czasach za występowanie na terenie Szwajcarii tzw. kretynizmu endemicznego. Polska ustrzegła się tego losu, bo w 1935 roku wprowadzono skuteczną profilaktykę - do soli kuchennej dodawany był jodek potasu.

  • fot. tanantornanutra/Adobe Stock

    Jak wygląda świat, gdy traci się wzrok?

    Pewnego dnia obudziłem się i już nic nie widziałem. Całe dzieciństwo przygotowywano mnie na ten moment, ale czy można być na to naprawdę gotowym? Największą szkołę życia dało mi morze. Ono buja każdego tak samo – opowiada Bartosz Radomski, fizjoterapeuta i przewodnik po warszawskiej Niewidzialnej Wystawie.

  • P. Werewka/PAP

    Milowy krok – przeszczep gałki ocznej

    W okulistyce mamy za sobą kolejny krok milowy – przeszczep gałki ocznej. Na razie jednak to operacja kosmetyczna, bo nie umiemy jeszcze połączyć nerwów wzrokowych, a więc przywrócić widzenia. Wszystko jednak przed nami – wyraził nadzieję prof. Edward Wylęgała, kierownik Katedry i Oddziału Klinicznego Okulistyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Czarny bez – superfood czy toksyczna pułapka?

    Czarny bez (Sambucus nigra) rośnie na obrzeżach pól, w parkach i w żywopłotach, a jego białe kwiaty i ciemne jagody od dawna trafiają do domowych spiżarni. W ostatnich latach krzew przyciąga również uwagę naukowców, którzy dokładniej opisują zarówno jego wartość odżywczą, jak i toksyczne pułapki. 

  • Spektrum autyzmu – konkretne drogowskazy

  • Lot w kosmos odbija się na zdrowiu

  • Luki w diagnostyce raka płuca

  • Cukrzyca typu 2 w pigułce

  • Adobe

    Trwają prace nad szczepionką przeciw „amebie zjadającej mózg”

    Śmierć 11-letniego chłopca, który w czerwcu 2025 roku zaraził się Naegleria fowleri podczas szkolnej wizyty w kompleksie termalnym Vadaš, a zmarł trzy dni później w szpitalu w Bratysławie, ponownie skierowała uwagę naszej części Europy na – skrajnie rzadką – „amebę zjadającą mózg”. Rok wcześniej na łamach „Gene” naukowcy opisali eksperymentalną szczepionkę peptydową zaprojektowaną tak, aby blokować inwazję pasożyta na nabłonek węchowy. 

  • Nowy wariant koronawirusa w Europie

  • Dlaczego tak bardzo lubimy bób?

Serwisy ogólnodostępne PAP