Tag:
-
Czym grozi podwyższone stężenie trójglicerydów we krwi?
Są one w organizmie człowieka niezbędne, służąc jako paliwo dla mięśni i innych tkanek. Jednak gdy jest ich za dużo - mogą zaszkodzić. Warto wiedzieć, kto powinien mieć się szczególnie na baczności i jak zmniejszyć stężenie trójglicerydów we krwi za pomocą diety.
Prof. Barbara Cybulska, kardiolog i internista7 minut czytania
NAJNOWSZE
-
Równowaga energetyczna klucz do zdrowia
Człowiek w zależności np. od wieku, płci, aktywności fizycznej potrzebuje określonej ilości energii i składników odżywczych. Dlaczego normy żywieniowe zmieniają się i czy dotyczą wszystkich? Czym jest równowaga energetyczna i dlaczego jest kluczowa dla zdrowia? Jak przeliczyć tłuszcze, węglowodany czy alkohol na kalorie wyjaśnia dr inż. Agnieszka Woźniak, współautorka publikacji pt. „Normy dla populacji Polski” z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH–PIB.
-
Etykiety alkoholu powinny ostrzegać o ryzyku raka
-
Wirusy opryszczki – globalny problem
-
Badanie: co czwarty przedszkolak ma nadwagę
-
Niewykorzystane możliwości leczenia choroby Parkinsona
Materiał partnerski