-
Wirus z Wuhan – nie ma powodów do paniki
Od kilku tygodni media niemal codziennie zalewają nas kolejnymi, niepokojącymi doniesieniami na temat epidemii wywołanej przez nowego koronawirusa. Czy naprawdę jest się czego bać? Jakie objawy daje zakażenie? I jak się przed nim skutecznie chronić? Na te i wiele innych pytań dotyczących zagrożenia związanego z nowym patogenem - odpowiada prof. dr hab. med. Waleria Hryniewicz, z Zakładu Epidemiologii i Mikrobiologii, Narodowego Instytutu Leków.
-
Jak się chronić przed zakażeniem koronawirusami
Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła stan pandemii w związku z szybkim rozprzestrzenianiem się nowego koronawirusa SARS-CoV-2 i wywoływanej przez niego choroby Covid-19. W związku z tym eksperci podpowiadają, jak każdy z nas może zmniejszyć ryzyko zakażenia, a także jego ewentualne skutki.
NAJNOWSZE
-
Addio pomidory, witaj likopenie
Koniec sezonu na świeże pomidory nie oznacza, że przestajemy korzystać z dobrodziejstw tego warzywa. Przeciwnie – jesień i zima to najlepszy czas, by sięgnąć po przetwory pomidorowe, które mają do zaoferowania nawet więcej niż świeży owoc prosto z krzaka. To właśnie w sosach, przecierach i koncentratach kryje się największe stężenie likopenu – jednego z najsilniejszych antyoksydantów, jakie zna nauka.
-
Prędkość chodzenia a ryzyko zachorowania na raka
-
Zakrzepica zabija po cichu
-
Antarktyda i rak piersi
-
Czy antykoncepcja szkodzi?