Tag:
  • Fot. PAP/P. Werewka

    Jak alkohol działa na nas w upał

    Niemała grupa Polaków nie wyobraża sobie grilla czy nawet wycieczki na plażę bez piwa. Zachęcają do tego liczne reklamy i promocje. Picie alkoholu w upał, a szczególnie na słońcu, to jednak nie przelewki. Dowiedz się, dlaczego lepiej wybierać napoje bezalkoholowe, by gasić pragnienie i cieszyć się latem.

    4 minuty czytania
  • Fot. PAP/T. Waszczuk

    Jak pić, żeby sobie nie szkodzić

    Czy istnieje bezpieczna dla zdrowia dawka alkoholu – dzienna lub tygodniowa? Odpowiedź na to pytanie jest złożona. Sprawdź, kto i ile może wypić, aby utrzymać ryzyko szkód na niskim poziomie. 

    5 minut czytania
  • Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Uważaj na triki browarów – piwo to też alkohol!

    Polacy coraz częściej sięgają po piwo. Browary się cieszą, bo rosną im zyski i wskazują, że piwem trudniej się upić. Nie daj się zwieść – to także alkohol, który w nadmiarze prowadzi do rozbicia życia.

    4 minuty czytania

NAJNOWSZE

  • AdobeStock

    Ludzkie ciało z termostatem

    Temperatura ludzkiego ciała w spoczynku jest stabilna nawet przy zmianach temperatury otoczenia. Termostat, który wewnętrznie ją reguluje, znajduje się w mózgu, w podwzgórzu. Nie jest jednak niezawodny – czasem dochodzi do przegrzania organizmu, czyli hipertermii, której najwyższym stopniem jest udar cieplny.

  • WHO ostrzega przed upałami: zachowaj chłodną głowę

  • Proste zasady na upalne dni

  • Czarny bez – superfood czy toksyczna pułapka?

  • Spektrum autyzmu – konkretne drogowskazy

  • AdobeStock

    Dieta planetarna wydłuża życie

    Coraz więcej badań potwierdza, że sposób, w jaki się żywimy, może znacząco wpływać na tempo starzenia się organizmu oraz na jakość życia w starszym wieku. W kontekście starzejącego się społeczeństwa naukowcy zwracają szczególną uwagę na tzw. zdrowe starzenie się, czyli takie, które pozwala jak najdłużej zachować sprawność fizyczną, psychiczną i poznawczą, przy jednoczesnym braku poważnych chorób przewlekłych - mówi dr Katarzyna Wolnicka, ekspertka think tanku Żywność dla Przyszłości Interdyscyplinarnego Centrum Analiz i Współpracy.

  • Nowy wariant koronawirusa w Europie

  • Dlaczego tak bardzo lubimy bób?

Serwisy ogólnodostępne PAP