Tag:
  • Fot. PAP

    Idź na rekord. Wygraj z nadciśnieniem tętniczym!

    6 października 2022 będzie miała miejsce próba ustanowienia rekordu Guinnessa i rekordu Polski w kategorii: NAJWIĘCEJ POMIARÓW CIŚNIENIA WYKONANYCH SAMODZIELNIE JEDNOCZEŚNIE. Chętni do udziału powinni zgłosić się do klubu Stodoła w Warszawie przy ul. Stefana Batorego 10. Start o godzinie 12:00.

    1 minuta czytania
  • Fot. AdobeStock

    Jakie jest prawidłowe ciśnienie krwi? Interpretacja wyników (komunikat)

    Z nadciśnieniem zmaga się znaczna część polskiego społeczeństwa. Niektórzy nawet nie mają świadomości tego problemu, ponieważ nie monitorują ciśnienia regularnie. Jeśli już jednak zdecydujesz się na dokonanie pomiaru, warto znać optymalne wartości. Sprawdź, jakie jest prawidłowe ciśnienie krwi i dowiedz się, kiedy należy udać się do specjalisty.

    3 minuty czytania
  • Fot. PAP

    Nadciśnienie zabija po cichu

    Kilka milionów osób w Polsce nie wie, że ma nadciśnienie tętnicze. To cichy zabójca – objawów tej choroby można po prostu nie odczuwać. Jedyny sposób jej wykrycia to regularne pomiary ciśnienia. W maju można zrobić badanie za darmo w wielu placówkach ochrony zdrowia i aptekach.

    4 minuty czytania
  • Fot. PAP

    Pięć powodów, dla których warto zmierzyć ciśnienie

    Do końca maja w 1500 punktach w całym kraju można zmierzyć ciśnienie tętnicze. Oto pięć powodów, dla których warto to zrobić.

    3 minuty czytania

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Edukacja diabetologiczna 2D

  • Jak grillować zdrowiej

  • Zachowaj chłodną głowę

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP