Tag:
  • Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

    Nie tylko nadciśnienie. Dlaczego lepiej jest jeść mniej soli

    Nadmiar soli nie tylko podnosi ciśnienie i szkodzi układowi krążenia - niszczy organizm także na inne sposoby. Między innymi pojawiają się zaburzenia układu odpornościowego, rośnie ryzyko choroby Alzheimera czy cukrzycy, cierpi flora jelitowa, a nastolatki szybciej tyją.

  • Fot. PAP/ T. Waszczuk

    Tłuszcze trans: sprawdź gdzie się kryją

    Producenci żywności nie podają na etykietach swoich produktów informacji o zawartości groźnych dla zdrowia tłuszczów trans. Ale konsumenci zyskali właśnie narzędzie, dzięki któremu mogą to sprawdzić.

  • Fot. PAP

    Chcesz zachować zdrowie, czytaj etykiety!

    Lekarze i dietetycy przekonują, że we współczesnym świecie, zdrowie „zaczyna się” przy sklepowej półce. Od tego co włożymy do koszyka zależy bowiem zdrowie nie tylko nasze, ale i naszych bliskich. Myślisz, że jesteś już świadomym konsumentem i podejmujesz dobre decyzje zakupowe? Zobacz, co radzą w tym temacie eksperci.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Czatboty mogą zaszkodzić – szczególnie młodym

    Czaty oparte na sztucznej inteligencji nierzadko zastępują kontakty z ludźmi – są stworzone tak, że naśladują empatię, człowieczeństwo i silnie angażują w rozmowę. Ta iluzja bywa jednak niebezpieczną pułapką.

  • Marzenie o lataniu

  • Antybiotyk to nie lek na przeziębienie

  • Liszaje – wspólna nazwa, odmienne mechanizmy

  • Tej zimy grypa ma być groźniejsza niż w poprzednich sezonach

  • Adobe Stock

    Ryby – ile i które jeść?

    Ryby to nieocenione źródło makroskładników, szczególnie kwasów omega-3 i pełnowartościowego białka. Ich spożycie buduje, uodparnia, usprawnia nie tylko ciało, ale też umysł. Jakie są zalecane porcje i dlaczego trzeba uważać, by nie zjadać ich w nadmiarze, szczególnie będąc w ciąży.

  • Fizjoterapeuci – niewykorzystany potencjał

  • Bunt nastolatka może przykrywać jego problemy

Serwisy ogólnodostępne PAP