Tag:
  • Archiwum prywatne

    Polski lekarz wśród 100 najlepszych na świecie

    Dr n. med. Maciej Michalak został uznany za jednego ze 100 najlepszych lekarzy na świecie. Tytuł ten otrzymał za znaczący wkład w rozwój stomatologii i szeroko rozumianej medycyny oraz inspirowanie innych wzorową postawą lekarza.

    2 minuty czytania
  • Servier Polska

    Statuetki Kryształowych Piór przyznane. Dziennikarze zdrowotni docenieni po raz 19.

    Materiał promocyjny

    Tegoroczna edycja konkursu dla dziennikarzy Kryształowe Pióra została rozstrzygnięta. Jury wyłoniło pięcioro zwycięzców, których materiały zostały uhonorowane statuetkami. Dodatkowo przyznano 21 wyróżnień za wyjątkowe zaangażowanie i poziom merytoryczny prac. W 2025 roku do konkursu napłynęło aż 315 materiałów w czterech kategoriach tematycznych. Wśród nich znalazły się artykuły prasowe i internetowe, audycje radiowe, a także materiały telewizyjne i podcasty.

    7 minut czytania
  • S.Leszczyński PAP/Laureaci – kategoria INTERNET

    Konkurs „Dziennikarz Medyczny Roku 2024” rozstrzygnięty

    Materiał promocyjny

    24 stycznia w Hotelu Airport Okęcie odbyło się coroczne spotkanie przedstawicieli mediów zaangażowanych w kwestie zdrowia publicznego. Na zorganizowanej przez Stowarzyszenie Dziennikarze dla Zdrowia cyklicznej Konferencji Noworocznej zgromadzili się dziennikarze z całego kraju, którzy w swojej pracy koncentrują się na profilaktyce i nowoczesnych metodach leczenia. Głównym punktem wydarzenia było rozstrzygnięcie 16. edycji prestiżowego konkursu o tytuł Dziennikarza Medycznego Roku.

    8 minut czytania

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Edukacja diabetologiczna 2D

  • Jak grillować zdrowiej

  • Zachowaj chłodną głowę

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP