-
Dlaczego teraz bardziej chorujemy niż przed pandemią?
Przez czas pandemii tak skutecznie chroniliśmy się przed koronawirusem, że udało się zablokować także zachorowania na inne choroby zakaźne. Powrót do „normalności” skutkuje tym, że do głosu dochodzą wyciszone wcześniej wirusy – grypy, rotawirusy czy RSV. Przychodnie pękają w szwach.
4 minuty czytania -
Dzieci często chorują. Najczęściej to prawidłowe
Dzieci w wieku przedszkolnym chorują 8-10 razy w ciągu roku i najczęściej nie jest to powód do niepokoju. W ten sposób uczą się pokonywania patogenów. Sprawdź, kiedy należy zacząć się martwić i szukać przyczyny częstych chorób.
3 minuty czytania -
Jak zwiększyć odporność na infekcje
Sezon przeziębień ruszył z kopyta. Infekcję złapie większość dorosłych i niemal wszystkie dzieci. Co robić aby uniknąć zachorowania?
5 minut czytania
NAJNOWSZE
-
Czarny bez – superfood czy toksyczna pułapka?
Czarny bez (Sambucus nigra) rośnie na obrzeżach pól, w parkach i w żywopłotach, a jego białe kwiaty i ciemne jagody od dawna trafiają do domowych spiżarni. W ostatnich latach krzew przyciąga również uwagę naukowców, którzy dokładniej opisują zarówno jego wartość odżywczą, jak i toksyczne pułapki.
-
Spektrum autyzmu – konkretne drogowskazy
-
Lot w kosmos odbija się na zdrowiu
-
Luki w diagnostyce raka płuca
-
Cukrzyca typu 2 w pigułce