-
Dlaczego teraz bardziej chorujemy niż przed pandemią?
Przez czas pandemii tak skutecznie chroniliśmy się przed koronawirusem, że udało się zablokować także zachorowania na inne choroby zakaźne. Powrót do „normalności” skutkuje tym, że do głosu dochodzą wyciszone wcześniej wirusy – grypy, rotawirusy czy RSV. Przychodnie pękają w szwach.
4 minuty czytania -
Dzieci często chorują. Najczęściej to prawidłowe
Dzieci w wieku przedszkolnym chorują 8-10 razy w ciągu roku i najczęściej nie jest to powód do niepokoju. W ten sposób uczą się pokonywania patogenów. Sprawdź, kiedy należy zacząć się martwić i szukać przyczyny częstych chorób.
3 minuty czytania -
Jak zwiększyć odporność na infekcje
Sezon przeziębień ruszył z kopyta. Infekcję złapie większość dorosłych i niemal wszystkie dzieci. Co robić aby uniknąć zachorowania?
5 minut czytania
NAJNOWSZE
-
Między cukrem trzcinowym i białym znak równości
Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.
-
Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?
-
Edukacja diabetologiczna 2D
-
Jak grillować zdrowiej
-
Zachowaj chłodną głowę