Materiał promocyjny

„Jak kupujemy, tak marnujemy?” - raport ALDI na temat marnowania jedzenia w Polsce

Czy młodzi wyrzucają jedzenie z innych powodów niż seniorzy? Które produkty spożywcze najczęściej lądują w naszych koszach? Jakie są najpopularniejsze metody Polaków na ratowanie jedzenia? To tylko część zagadnień, na które odpowiedź można znaleźć w najnowszym raporcie ALDI. Sieć przebadała kilkaset mieszkańców z całej Polski, w różnych grupach wiekowych, by poznać ich strategie zakupowe i jeszcze lepiej wspierać swoich klientów w walce z marnowaniem jedzenia.

ALDI
ALDI

Czy marnowanie jedzenia stanowi w naszym kraju poważnym problem? Zgodnie z raportem ALDI co drugi Polak przyznaje, że sporadycznie zdarza mu się wyrzucać żywność. Jednocześnie aż 14% ankietowanych robi to kilka razy w miesiącu. Według badań ALDI niechlubne pierwsze miejsce pod względem marnowania zajmują w naszym kraju owoce - ich wyrzucanie deklaruje 37% ankietowanych. Niewiele mniej - bo 34% - dotyczy warzyw, a 28% pieczywa. Na drugim biegunie plasują się słodycze - na ich wyrzucanie wskazało tylko 2% respondentów.

Najczęstszym powodem marnowania jedzenia jest przeterminowanie produktów - ten problem deklaruje 30% ankietowanych. Drugą istotną przyczyną jest przygotowanie zbyt dużych porcji. Trzecie miejsce zajmuje zły wygląd produktów - co ciekawe, taki powód najczęściej wskazują młodzi dorośli, co może mieć związek z dużo silniejszym osadzeniem w kulturze obrazu w porównaniu z innymi grupami wiekowymi. To również grupa, która najmocniej żyje teraźniejszością - aż 15% młodych ludzi deklaruje, że nigdy nie planuje zakupów.

Co natomiast robimy, by ratować nasze jedzenie przed wyrzuceniem? Niekwestionowanym królem w tym temacie jest w naszym kraju mrożenie produktów - taką aktywność wskazuje ponad 70% ankietowanych! Blisko połowa podaje również planowanie zakupów i wykorzystywanie produktów z poprzedniego dnia. A co z bardziej tradycyjnymi metodami, jak np. wekowanie? To rozwiązanie, które kultywują głównie seniorzy (22%) oraz mieszkańcy wsi (26%).

- Podczas analizy wyników naszych badań uderzyło nas to, że często za wyrzucaniem jedzenia nie stoi wcale nadmiar kupionych produktów, lecz brak konkretnego planu co do tego jak je wykorzystać. Badania pokazały m.in., że wśród osób, które układają jadłospis tylko na kolejny dzień, ponad 20% regularnie wyrzuca jedzenie. Dlatego hasłem przewodnim naszej tegorocznej kampanii stało się „Planuję, nie marnuję” - wyjaśnia Magdalena Iwańska-Burda, specjalista ds. PR i Komunikacji ALDI Polska.

Działania edukacyjne to tylko jedna z wielu inicjatyw, które ALDI podejmuje, by przeciwdziałać marnowaniu jedzenia. Obok procesów optymalizacji zarządzania towarem i obniżania cen produktów z krótszą datą ważności, sieć prowadzi także współpracę z kilkudziesięcioma organizacjami pożytku publicznego. Dzięki temu tylko w 2024 udało się zapobiec zmarnowaniu ponad 2,3 tysięcy ton żywności.

„Niemal 4,8 miliona ton rocznie - tyle produktów spożywczych trafia w Polsce do kosza. Co drugi rodak przyznaje, że wyrzuca żywność, podczas gdy co piętnasty walczy o każdy okruch. Te liczby pokazują, jak wielkim problemem jest marnowanie jedzenia, ale też dają jasny sygnał, że możemy coś zmienić” - podkreśla Agnieszka Szelejewska z Agencji Takaoto.pro, współodpowiedzialnej za realizację raportu.

„W raporcie ALDI znajdziecie badania odsłaniające realną skalę i przyczyny marnowania żywności w polskich domach. Poznacie również sprawdzone sposoby, które możecie zastosować od zaraz, by mniej wyrzucać, więcej oszczędzać i lepiej dbać o planetę” - podsumowuje.

Pełny raport można znaleźć pod adresem: https://www.aldi.pl/zero-waste/niemarnujemy.html

Źródło informacji: ALDI
 

ZOBACZ WIĘCEJ

  • AdobeStock

    Słodziki mogą pogarszać funkcje poznawcze. Szczególnie u osób z cukrzycą.

    Choć nie ma jednoznacznych dowodów, że słodziki w ilościach dopuszczonych do spożycia są szkodliwe dla zdrowych dorosłych, coraz więcej badań wskazuje, że mogą mieć pewne niekorzystne skutki - zwłaszcza przy długotrwałym, nadmiernym spożyciu lub u osób z zaburzeniami metabolicznymi. Jak dowiedli brazylijscy naukowcy wysokie spożycie słodzików może wpływać na myślenie i pamięć w średnim wieku.

  • Czy suplementy na wątrobę pomagają schudnąć?

    W aptekach zajmują całe półki: preparaty z sylimaryną, fosfolipidami, karczochem, ostropestem, kurkumą. Reklamy przekonują, że oczyszczają, regenerują i chronią wątrobę, a przy okazji „pomagają w odchudzaniu”. Czy to możliwe, by leki i suplementy powodowały utratę wagi?

  • Adobe

    Addio pomidory, witaj likopenie

    Koniec sezonu na świeże pomidory nie oznacza, że przestajemy korzystać z dobrodziejstw tego warzywa. Przeciwnie – jesień i zima to najlepszy czas, by sięgnąć po przetwory pomidorowe, które mają do zaoferowania nawet więcej niż świeży owoc prosto z krzaka. To właśnie w sosach, przecierach i koncentratach kryje się największe stężenie likopenu – jednego z najsilniejszych antyoksydantów, jakie zna nauka.

  • Adobe Stock

    Dieta a ryzyko demencji

    Niedożywienie w późniejszym wieku sprzyja demencji i ubytkom zdolności poznawczych – wykazało nowe badanie. O zdrowie mózgu, także z pomocą diety, warto jednak zadbać dużo wcześniej. Zalecenia nie są skomplikowane. Najnowsze ustalenia komentuje dla Serwisu Zdrowie neurolożka prof. Maria Barcikowska.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Socjolożki: nie szukajmy winy tylko w świecie wirtualnym

    Świat wirtualny i rzeczywisty dla nastolatków to już jeden świat, inaczej niż dla dorosłych. Dlatego nie szukajmy problemu tylko w jednym z nich. Rozmawiajmy, bądźmy ciekawi, co robią nastolatki w sieci. Większości dorosłych wydaje się, że mają nad tym kontrolę. Tymczasem to często błędne założenie – podkreślają Dorota Peretiatkowicz i Katarzyna Krzywicka-Zdunek z zespołu Socjolożki.pl, wraz z IRCenter autorki badania „Bez Tabu: O czym (nie) rozmawiamy w domach”.

  • Jak chorują dziecięce brzuchy

  • Spacer w stylu retro

  • Morze hartuje ciało i psychikę

  • Leczenie SMA w Polsce: walka o każdy motoneuron

  • AdobeStock

    Niedowaga u dzieci też jest groźna

    Podczas gdy dużo uwagi poświęca się nadwadze i otyłości najmłodszych, mniejsze zainteresowanie wzbudza niedowaga. Tymczasem to również groźny stan, który oznacza gorsze zdrowie i może prowadzić do powikłań.

  • Światło w nocy szkodzi sercu

  • Krwawienie z nosa to ostrzeżenie

Serwisy ogólnodostępne PAP