Rak płuc nie jest tylko wynikiem palenia

Nowe badanie sugeruje, że na ryzyko raka płuc może wpływać również… żywność wysoko przetworzona. Dostarczanie organizmowi zbyt dużej ilości tłuszczów nasyconych, substancji chemicznych, soli i cukru oraz kalorii przypuszczalnie napędza stan zapalny – główny szlak rozwoju i progresji raka – i uszkadza mikrobiom, upośledzając funkcjonowanie układu odpornościowego.

AdobeStock
AdobeStock

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) żywność ultraprzetworzona zawiera składniki, „które nigdy lub z rzadka są używane w kuchni, lub klasy dodatków, których funkcją jest uczynienie produktu końcowego smaczniejszym lub bardziej atrakcyjnym”.

Napoje gazowane, chipsy, pakowane zupy, nuggetsy z kurczaka czy niektóre lody mogą zawierać konserwanty chroniące przed pleśnią i bakteriami, sztuczne barwniki, emulgatory zapobiegające rozwarstwianiu się składników, a także dodany lub zmodyfikowany cukier, sól i tłuszcze, które mają uczynić jedzenie bardziej atrakcyjnym.

Jak wynika z badania opublikowanego pod koniec lipca w czasopiśmie „Thorax”, osoby spożywające najwięcej żywności wysoko przetworzonej mają o 41 proc. większe prawdopodobieństwo zdiagnozowania raka płuc niż spożywający jej najmniej, i to nawet po uwzględnieniu innych czynników, takich jak palenie tytoniu.

Fot. PAP/Zdjęcie ilustracyjne

Przetworzone jedzenie to porażka

Przez ostatnie 50 lat byliśmy poddawani eksperymentowi, który całkowicie się nie powiódł. Zakładał on, że przetworzone jedzenie jest lepsze od prawdziwego – pisze na łamach „JAMA Pediatrics” dr Robert H. Lustig, znany amerykański endokrynolog dziecięcy z University of California w San Francisco.

Naukowcy przeanalizowali dane ponad 100 tys. osób w USA uczestniczących w Narodowym Badaniu Stanu Zdrowia i Odżywiania (NHANES), a następnie porównali informacje z dokumentacją medyczną dotyczącą diagnozy raka płuc. Wynika z nich, że przeciętnie ludzie spożywali dziennie niemal trzy porcje żywności wysoko przetworzonej – w tym m.in. słodkich napojów i wędlin.

„Przetwarzanie przemysłowe zmienia matrycę żywności, wpływając na dostępność i wchłanianie składników odżywczych, a jednocześnie generując szkodliwe zanieczyszczenia” – informują naukowcy, którzy brali udział w badaniu. 

Zwrócili oni szczególną uwagę na akroleinę, która może pochodzić ze spalania tytoniu, drewna, tworzyw sztucznych i benzyny oraz z tłuszczów i olejów kuchennych w wysokich temperaturach. Zasugerowali również, że kłopoty ze zdrowiem mogą potęgować materiały, z jakich wykonane są opakowania na żywność. 

Naukowcy podkreślają jednak, że badanie ma charakter obserwacyjny, co oznacza, że chociaż metody były jasne i skuteczne, uzyskane dane nadal nie mogą definitywnie udowodnić, że żywność powoduje raka płuc, a jedynie, że istnieje związek między tymi dwoma zjawiskami.

Autorka

Monika Grzegorowska

Monika Grzegorowska - O dziennikarstwie marzyła od dziecka i się spełniło. Od zawsze to było dziennikarstwo medyczne – najciekawsze i nie do znudzenia. Wstępem była obrona pracy magisterskiej o błędach medycznych na Wydziale Resocjalizacji. Niemal całe swoje zawodowe życie związała z branżowym Pulsem Medycyny. Od kilku lat swoją wiedzę przekłada na bardziej przystępny język w Serwisie Zdrowie PAP, co doceniono przyznając jej Kryształowe Pióro. Nie uznaje poranków bez kawy, uwielbia wieczory przy ogromnym stole z puzzlami. Życiowe baterie ładuje na koncertach i posiadówkach z rodziną i przyjaciółmi.

ZOBACZ TEKSTY AUTORKI

ZOBACZ WIĘCEJ

  • Adobe

    Leczenie żywieniowe warto zacząć przed diagnozą onkologiczną

    Odpowiednio zaplanowane leczenie żywieniowe, najlepiej rozpoczęte jeszcze przed postawieniem ostatecznej diagnozy onkologicznej, może istotnie poprawić efekty terapii oraz rokowania pacjentów - powiedziała PAP dietetyczka kliniczna i profesor Śląskiego Uniwersytetu Medycznego dr Agnieszka Białek-Dratwa.

  • AdobeStock

    Słodziki mogą pogarszać funkcje poznawcze. Szczególnie u osób z cukrzycą.

    Choć nie ma jednoznacznych dowodów, że słodziki w ilościach dopuszczonych do spożycia są szkodliwe dla zdrowych dorosłych, coraz więcej badań wskazuje, że mogą mieć pewne niekorzystne skutki - zwłaszcza przy długotrwałym, nadmiernym spożyciu lub u osób z zaburzeniami metabolicznymi. Jak dowiedli brazylijscy naukowcy wysokie spożycie słodzików może wpływać na myślenie i pamięć w średnim wieku.

  • Czy suplementy na wątrobę pomagają schudnąć?

    W aptekach zajmują całe półki: preparaty z sylimaryną, fosfolipidami, karczochem, ostropestem, kurkumą. Reklamy przekonują, że oczyszczają, regenerują i chronią wątrobę, a przy okazji „pomagają w odchudzaniu”. Czy to możliwe, by leki i suplementy powodowały utratę wagi?

  • Adobe

    Addio pomidory, witaj likopenie

    Koniec sezonu na świeże pomidory nie oznacza, że przestajemy korzystać z dobrodziejstw tego warzywa. Przeciwnie – jesień i zima to najlepszy czas, by sięgnąć po przetwory pomidorowe, które mają do zaoferowania nawet więcej niż świeży owoc prosto z krzaka. To właśnie w sosach, przecierach i koncentratach kryje się największe stężenie likopenu – jednego z najsilniejszych antyoksydantów, jakie zna nauka.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Klinicyści UCK WUM: gdzie nowoczesna technologia spotyka się z człowiekiem

    Za pomocą drukowanych w 3D implantów rekonstruuje się narządy ruchu, zaawansowana radiologia ratuje życie, a nowoczesne wyroby medyczne są codziennością nie tylko w diabetologii. Technologia zmienia praktykę kliniczną. W jaki sposób ten przełom dokonuje się na naszych oczach, opowiadali klinicyści z UCK WUM podczas jubileuszowej konferencji.

  • Psychiatra: dobre samopoczucie to jeden z kluczowych czynników w walce z chorobą nowotworową

  • Psy na ratunek seniorom

  • Jak cukrzyca typu 1 może wpływać na funkcjonowanie ucznia

  • Dyrektorka UCK WUM: sukces naszych szpitali to efekt doskonałej współpracy

  • Adobe Stock

    Chat to nie psycholog

    Coraz więcej ludzi korzysta ze sztucznej inteligencji, w tym coraz popularniejszych dużych modeli językowych (LLM), takich jak np. ChatGPT, szukając pomocy sobie w kłopotach natury psychicznej. Z taką „samopomocą” lepiej jednak uważać. Eksperci znajdują liczne problemy i przestrzegają przed zagrożeniami.

  • Ocena efektów promocji zdrowia personelu

    Materiał partnerski
  • Syndrom siniejących palców

Serwisy ogólnodostępne PAP