Gluten

Białko roślinne występujące w zbożach: jęczmień, pszenica, żyto. U osób chorych na celiakię doprowadza do wystąpienia objawów choroby, takich jak niskorosłość (u dzieci), zaburzenia wchłaniania, problemy gastryczne, anemia, i wielu innych, które spowodowane są stopniowym zanikaniem kosmków jelitowych. Osoba chora na celiakię, jedząc gluten, może doprowadzić się do śmierci.

Dlatego jedynym postępowaniem w tej chorobie jest całkowita eliminacja glutenu z diety.

Produkty zawierające gluten to nie tylko pieczywo, makarony, ciasta i ciasto wyrabiane z mąki pszennej, żytniej i jęczmiennej. Gluten, np. w postaci błonnika pszennego czy substancji zagęszczających, dodawany jest np. do wędlin, sosów, mieszanek przypraw itp. Dlatego osoba chora na celiakię musi dokładnie czytać etykiety produktów, które chce zjeść.

Od celiakii, której nie da się wyleczyć, należy odróżnić nietolerancję glutenu oraz alergię na to białko. Zarówno nietolerancja, jak i alergia mogą ustąpić.

Lekarze nie zalecają rezygnacji z glutenu osobom zdrowym. Tego typu dieta eliminacyjna może osobom zdrowym zaszkodzić.

jw

NAJNOWSZE

  • AdobeStock

    Nie tylko kobiety mają latem problem z pęcherzem

    Wakacje to okres, w którym znacząco rośnie liczba problemów urologicznych: odwodnienie, nadmierne pocenie się i zmiany nawyków higienicznych tworzą idealne warunki do rozwoju bakterii w układzie moczowym. I choć fizjologicznie kobiety częściej narażone są na zakażenia, latem problem ten często dotyczy także mężczyzn.

  • Ludzkie ciało z termostatem

  • WHO ostrzega przed upałami: zachowaj chłodną głowę

  • Dieta planetarna wydłuża życie

  • Proste zasady na upalne dni

  • Mikrobiom mózgu. Kontrowersyjna hipoteza, która może zmienić neurologię

    Siedemdziesięciokilkuletni ogrodnik z zaawansowaną demencją powrócił za kierownicę i do pracy po dwóch latach terapii przeciwgrzybiczej – brzmi to jak cud medyczny, ale jest faktem udokumentowanym w naukowym piśmiennictwie. Czy odkrycie mikrobiomu mózgu może zmienić neurologię?

  • Nowy wariant koronawirusa w Europie

  • Dlaczego tak bardzo lubimy bób?

Serwisy ogólnodostępne PAP