-
Tłuszcze trans – metaboliczna trucizna
Na początku XX wieku chemicy znaleźli sposób, by z taniego oleju roślinnego uzyskać produkt wyglądem i konsystencją przypominający masło, ale nie jełczejący i kosztujący grosze. Tak narodziły się tłuszcze trans – kulinarne wunderwaffe ery fast foodu. Dziś te same izomery są traktowane przez epidemiologów jak bomba z opóźnionym zapłonem: Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że co roku odbierają życie nawet 183 tys. osób i wciąż pozostają zagrożeniem dla 5 mld ludzi na świecie.
5 minut czytania -
Tłuszcze trans na cenzurowanym
Po Stanach Zjednoczonych teraz także Kanada wprowadziła zakaz stosowania w żywności częściowo utwardzonych olejów roślinnych, które są źródłem szkodliwych dla zdrowia tłuszczów trans. Co na to Unia Europejska?
3 minuty czytania -
Tłuszcze trans - a może eliminacja sposobem amerykańskim?
Amerykanie pokazali, że presja społeczna, lobbing i działania administracyjne na rzecz ograniczenia stosowania tłuszczów trans w gastronomii mogą przynieść wspaniałe efekty zdrowotne.
3 minuty czytania -
Porzuć przetworzone produkty! Oto 10 powodów
Rozwój technologiczny nie zawsze dobrze działa na zdrowie. Dr Robert H. Lustig, amerykański endokrynolog dziecięcy z University of California w San Francisco poddał miażdżącej krytyce dietę składającą się z przetworzonych produktów.
2 minuty czytania
NAJNOWSZE
-
Choroba otyłościowa – zaburzona równowaga energetyczna
Rozwój choroby otyłościowej wynika z braku równowagi energetycznej. Choroba nie jest wyborem ani winą chorego – podkreśla prof. Mariusz Wyleżoł, prezes-elekt Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości.
-
Kiedy rozpocząć ćwiczenia po porodzie?
-
Czy dieta wpływa na ADHD?
-
Polskie dzieci z szansą na refundację ultranowoczesnego leczenia białaczki
-
Zanim kupisz przeczytaj skład