-
Zalety i… cztery pułapki słodzików
Słodziki, co do zasady, to dobra alternatywa wobec cukru, który za wyjątkiem kalorii nie dostarcza niczego potrzebnego organizmowi. Słodzik słodzikowi jednak nierówny, a czasem czyhają w nich pułapki. Dowiedz się o nich, by w nie nie wpadać.
3 minuty czytania -
Dbajmy o dobre bakterie w jelitach
Liczba bakterii w ludzkim organizmie jest 10 razy większa niż komórek budujących ciało. Po co nam mikroby w jelitach? Dlaczego o nie dbać? Co się dzieje, gdy nam im zabraknie? O tym rozmawiamy z Pawłem Grzesiowskim, kierownikiem Ośrodka Badania i Przeszczepiania Mikrobioty Jelitowej w Centrum Zapobiegawczej i Rehabilitacji w Warszawie.
Dr Paweł Grzesiowski6 minut czytania -
Fakty i mity o kaloriach
Od 45 do 75 proc. – tyle pobranej energii organizm „spala” na trawienie, oddychanie, pracę serca i utrzymanie prawidłowej temperatury. Ile kalorii potrzebuje każdy z nas, by prawidłowo funkcjonować? Dla kogo będzie dobra dieta niskokaloryczna i jak ją zaplanować?
2 minuty czytania
NAJNOWSZE
-
Generator Innowacyjności - od pomysłu do więzi międzypokoleniowych
Osoby starsze często twierdzą, że są już nikomu niepotrzebne. To wielki błąd, bo są skarbnicą wartości, umiejętności, które mogą przekazać młodszym. Co zrobić, by tego nie zmarnować? Wystarczy pomysł, niekoniecznie dopięty na ostatni guzik, bo od tego są eksperci, by wspólnie go dopracować w „Generatorze Innowacyjności”. Co to za inicjatywa i jakie znaczenie ma magia międzypokoleniowa opowiada Lucyna Kicińska, pedgagożka z Instytutu Psychiatrii i Neurologii.
-
Budynki podświetlone na czerwono na znak sprzeciwu wobec krzywdzenia dzieci
-
Cukier = próchnica
-
Misjonarka świecka: Afryka uczy żyć tu i teraz
Patronat Serwisu Zdrowie -
Ułożenie ręki podczas mierzenia ciśnienia ma znaczenie!