Jak obniżyć poziom cholesterolu za pomocą diety

Zawały serca i udary mózgu to tylko niektóre z możliwych, groźnych następstw zaburzeń lipidowych, wśród których najczęściej rozpoznawana jest hipercholesterolemia. Na szczęście, tego rodzaju problemom można w dużej mierze zapobiegać – m.in. poprzez zdrowy sposób żywienia. Dowiedz się, co można jeść, a czego należy unikać w diecie „antycholesterolowej”.

Fot.PAP/P.Werewka
Fot.PAP/P.Werewka

Praktyczne, szczegółowe zalecenia i rekomendacje ekspertów dotyczące profilaktyki zaburzeń lipidowych przy pomocy odpowiedniej diety można znaleźć m.in. na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ). Streszczenie podstawowych zasad dietetycznych, których stosowanie pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi lub też po prostu utrzymywać go „w ryzach”, znajduje się w poniższym materiale wideo. 

Jeśli ktoś chce się dowiedzieć więcej na ten temat, to warto, aby odwiedził wspomnianą wcześniej stronę internetową NCEŻ, gdzie dostępnych jest wiele eksperckich artykułów dotyczących wpływu diety na stężenie różnych lipidów we krwi, a także stronę internetową Akademii NFZ, na której można znaleźć różne prozdrowotne plany żywieniowe. 

Oto przykładowe teksty na ten temat ze strony NCEŻ:

Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

Najważniejsze fakty o cholesterolu i statynach

Na koniec warto jednak dodać, że sama dieta może być niewystarczająco skuteczna w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych u niektórych pacjentów, np. tych, obciążonych genetycznie uwarunkowaną hipercholesterolemią rodzinną, czy też u pacjentów z zaawansowanymi, powikłanymi już chorobami sercowo-naczyniowymi. W tych przypadkach konieczne jest m.in. stosowanie odpowiednich leków, choć oczywiście odpowiednia dieta wciąż ma duże znaczenie, podobnie jak regularna aktywność fizyczna (dopasowana do możliwości danego pacjenta), jak też i inne elementy zdrowego stylu życia

Vik, zdrowie.pap.pl

Źródła:

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ).

Portal Diety NFZ (Akademia NFZ).

ZOBACZ PODOBNE

  • M.Kmieciński/PAP

    Sprawdź, czy nie tracisz wzroku – prosty test

    Zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) to jedna z najważniejszych chorób, z którymi boryka się okulistyka i najczęstsza przyczyną utraty wzroku w krajach rozwiniętych. Dla lekarzy to wyzwanie, bo pacjenci często zgłaszają się zbyt późno, a wystarczy wykonać prosty test – podkreśla prof. dr hab. n. med. Sławomir Teper, okulista, chirurg witreoretinalny ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

  • Fot. PAP/P. Werewka

    "Niepełnosprawny" czy "osoba z niepełnosprawnością"?

    Język jest materią żywą. Słowo potrafi z jednej strony krzywdzić i ranić, z drugiej uskrzydlać i wspierać. Niektóre zwroty czy pojedyncze słowa odchodzą do lamusa, nabierają innego znaczenia lub są zastępowane innymi, bo wydają nam się stygmatyzujące. Czy dlatego coraz częściej słyszymy wyrażenie: „osoba z niepełnosprawnością” zamiast: „osoba niepełnosprawna”?

  • Fot. PetitNuage/Adobe Stock

    Nikt nie odda wzroku skradzionego przez jaskrę

    Jaskry nie można wyleczyć. Kradnie nam wzrok i wcale nie jest przypisana starości. Nowe okulary na nosie, po badaniu jedynie ostrości widzenia, nie świadczą o tym, że na dnie oka nie czai się ta podstępna choroba, którą ma około milion Polaków, a połowa z nich o tym nie wie. O diagnostyce i leczeniu jaskry opowiada prof. dr hab. n. med. Iwona Grabska-Liberek, wiceprezes Polskiego Towarzystwa Okulistycznego.

  • AdobeStock

    Jąkanie – gdy mowa nie nadąża za myślami

    Nawet aktorzy czy politycy się jąkają, ale przypadłość ta potrafi mocno utrudniać życie. Pojawia się zwykle w dzieciństwie. Szczęśliwie w większości przypadków ustępuje samoczynnie. Czasami potrzebna jest jednak pomoc specjalistów, więc trzeba być czujnym.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Cukrzyca typu 1 – przyczyny i objawy

    Są różne typy cukrzycy. Często jednak wrzuca się je wszystkie do jednego worka, a to ogromny błąd. Czym jest cukrzyca typu 1, która dotyka ok. 10 proc. pacjentów z cukrzycą? Co wiadomo o przyczynach i jakie są jej objawy? – wyjaśnia prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dzida, diabetolog z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.

  • Uzależnienia u dzieci i młodzieży – na co należy zwrócić uwagę?

  • Sprawdź, czy nie tracisz wzroku – prosty test

  • Kiedy zacząć myć zęby dziecku?

  • Niejadki. Kiedy trudności w jedzeniu mają podłoże sensoryczne

  • Adobe Stock

    Operacja bariatryczna to coś więcej niż zmiana budowy przewodu pokarmowego

    W operacji bariatrycznej chodzi naprawdę o coś więcej niż zmniejszenie rozmiaru ciała, do którego pacjent przez lata potrafi się przyzwyczaić. Otyłość to choroba, którą bezwzględnie należy leczyć wszystkimi dostępnymi metodami, bo szerzy spustoszenie w organizmie. To nie jest wybór chorego – zaznacza prof. Wojciech Lisik chirurg bariatra, transplantolog. Wyjaśnia, na czym polega zabieg i jakiej recepty osobie z otyłością absolutnie wystawić nie można.

  • CRM – zespół sercowo-nerkowo-metaboliczny. Nowe spojrzenie na szereg schorzeń

  • HIV: kiedyś drżeliśmy, dziś ignorujemy