-
„Zbyt dobre” wyniki badań nie powinny cieszyć
„Zbyt dobrych” wyników badań nie można lekceważyć. Niski cholesterol czy OB, zbyt wysokie żelazo, duża liczba czerwonych krwinek mogą też być sygnałem alarmowym naszego organizmu. Dlatego lepiej samodzielnie nie interpretować wyników badań, a zawsze pokazać je specjaliście.
-
Statyny – leki niedoceniane, a jednak ratujące życie
Statyny od lat pozostają jednym z najczęściej przepisywanych leków na świecie, a jednocześnie jednymi z najbardziej kontrowersyjnych. Wielu pacjentów niechętnie sięga po te preparaty, obawiając się skutków ubocznych, takich jak bóle mięśni, osłabienie czy dolegliwości żołądkowe.
-
Lipoproteina (a) w diagnostyce zamiast cholesterolu?
Medycyna idzie naprzód. Czy w ocenie ryzyka chorób kardiologicznych większe znaczenie niż badanie cholesterolu będzie miało wkrótce badanie lipoproteiny(a)? Jaka jest jego przewaga w diagnostyce wyjaśnia prof. Agnieszka Pawlak, kardiolożka, specjalistka chorób wewnętrznych.
-
Jaki cholesterol jest bezpieczny dla serca
Dowiedziono, że miażdżyca nie rozwija się w tętnicach, jeśli stężenie cholesterolu jest poniżej 70 mg/dl. Warto zatem zadbać o jego właściwy poziom.
-
Cholesterol dobry i cholesterol zły: czy takie rozróżnienie wciąż jest ok?
Medialną karierę zrobiły wyrażenia „dobry cholesterol” i „zły cholesterol”. Zdaniem prof. Piotra Dobrowolskiego, kierownika Samodzielnej Poradni Lipidowej Narodowego Instytutu Kardiologii powinniśmy odejść od takiego podziału. Dowiedz się, dlaczego, i z jakiej przyczyny lekarze zalecają pacjentom leki, choć ci nie odczuwają choroby.
-
Wysoki cholesterol. Wiedza o tym zjawisku może uratować życie
Hipercholesterolemia - podwyższony poziom cholesterolu we krwi - to przypadłość ponad połowy mieszkańców Polski w wieku 18-79 lat. Kilka procent się leczy, czyli redukuje wysokie ryzyko zawału serca czy udaru. Liczby tych zdarzeń pokazują, że zbyt wielu z nas nie jest jednak świadoma stosunkowo łatwego w leczeniu – przynajmniej na początku - problemu. A nie tylko osoby starsze i z nadwagą borykają się z podwyższonym cholesterolem.
-
Jak obniżyć poziom cholesterolu za pomocą diety
Zawały serca i udary mózgu to tylko niektóre z możliwych, groźnych następstw zaburzeń lipidowych, wśród których najczęściej rozpoznawana jest hipercholesterolemia. Na szczęście, tego rodzaju problemom można w dużej mierze zapobiegać – m.in. poprzez zdrowy sposób żywienia. Dowiedz się, co można jeść, a czego należy unikać w diecie „antycholesterolowej”.
-
Błonnik - na co pomaga i gdzie można go znaleźć?
Większości z nas błonnik pokarmowy kojarzy się przede wszystkim z profilaktyką i leczeniem zaparć. W rzeczywistości jednak jego wpływ na zdrowie jest znacznie szerszy. Sprawdź, jakie są inne, konkretne korzyści zdrowotne, które daje nam regularne spożywanie błonnika, a także w jakich produktach jest go najwięcej.
-
Nie dawaj się mitom o cholesterolu i lekach obniżających jego poziom
Leki na obniżenie poziomu cholesterolu są skuteczne i dokładnie przebadane, a szkodliwość nadmiernego poziomu tego lipidu we krwi nie jest mitem. Uleganie mu w postaci nieuzgodnionego z lekarzem odstawiania leków, w tym statyn, oraz nieprzestrzegania zaleceń dietetycznych może się źle skończyć – ostrzegają lekarze.
-
Same fakty o statynach
„Czego lekarz ci nie powie o statynach?” – takie zapytania można znaleźć w wyszukiwarkach internetowych po wpisaniu nazwy tej grupy leków. To pokłosie mitów o statynach. Uważaj, ich samowolne odstawienie to udział w niezabezpieczonym eksperymencie na własnym zdrowiu.
NAJNOWSZE
-
Przeszczepienie szpiku – ratunek nie tylko w nowotworze krwi
Transplantacja szpiku nie polega na wymianie krwi u pacjenta, ale dostarczeniu biorcy zdrowego szpiku – krwiotwórczych komórek macierzystych – który zastąpi ten uszkodzony i zacznie produkować zdrowe krwinki. Przeszczep ratuje życie nie tylko osobom z nowotworami krwi. To nieskomplikowana, wolna od poważnego ryzyka dla dawcy procedura medyczna. Jakie są wskazania do wykonania przeszczepienia, na czym polega i kto może zostać dawcą – wyjaśnia dr Tigran Torosian, hematolog, dyrektor medyczny Fundacji DKMS.
-
Infekcje pokarmowe a podróże
Patronat Serwisu Zdrowie -
Paradontoza - zabójca zębów
-
Dermatoskop w aplikacji i u lekarza POZ?
-
Zakażenie paciorkowcem może być groźne dla dzieci