Katarzyna Gaber-Kasprzyk

Fot.Archiwum prywatne

Psycholog i psychoterapeuta poznawczo-behawioralny w trakcie szkolenia, w Instytucie Poznawczym w Krakowie. Jest absolwentką Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie. Posiada również dyplom z Studium Zaburzeń Odżywiania w OCZO we Wrocławiu oraz ukończyła pierwszy stopień Terapii Skoncentrowanej na Rozwiązaniach. Jako terapeutka prowadzi własny gabinet psychoterapeutyczny i współpracuje z zespołem specjalistów w Instytucie Psychoterapii HEALIO. Dodatkowo, pracuje w roli terapeuty indywidualnego oraz rodzinnego w Fundacji helpED. Jej głównym obszarem specjalizacji jest praca z osobami dotkniętymi zaburzeniami odżywiania, co znalazło odzwierciedlenie w książce, której jest współautorką, zatytułowanej „Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania”.Nieustannie poszerza swój warsztat pracy. Jej praca obejmuje różnorodne formy terapii, dostosowane do indywidualnych potrzeb, a także aktywny udział w organizacjach i instytucjach dedykowanych wsparciu psychicznemu i terapeutycznemu. Jest członkiem zarządu Fundacji helpED.

Materiały Ekspertki

  • anihta/Adobe Stock

    Zaburzenia odżywiania – pustka i życie w czerni

    Zaburzenia odżywiania zabierają wszystko. To pustka i życie w czerni, bez znajomych i pasji – tak mówią osoby, które dzielą się swoimi doświadczeniami w filmie edukacyjnym przygotowanym przez Fundację helpED. Psychoterapeutka Katarzyna Gaber-Kasprzyk wyjaśnia, kiedy w głowie powinna zapalić się lampka ostrzegawcza, że coś jest nie tak.

  • zdj. archiwum

    Anoreksja boli – fizycznie i psychicznie

    Oznaczająca „brak apetytu” anoreksja to bardzo poważne zaburzenie psychiczne, które bywa śmiertelne - w Polsce umiera na nią co 10. pacjent. Pacjenci cierpią  na brak poczucia własnej wartości i mają potrzebę kontroli – mówi psycholożka Katarzyna Gaber,  współautorka książki pt. „Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania”.

NAJNOWSZE

  • AdobeStock

    Ludzkie ciało z termostatem

    Temperatura ludzkiego ciała w spoczynku jest stabilna nawet przy zmianach temperatury otoczenia. Termostat, który wewnętrznie ją reguluje, znajduje się w mózgu, w podwzgórzu. Nie jest jednak niezawodny – czasem dochodzi do przegrzania organizmu, czyli hipertermii, której najwyższym stopniem jest udar cieplny.

  • WHO ostrzega przed upałami: zachowaj chłodną głowę

  • Proste zasady na upalne dni

  • Czarny bez – superfood czy toksyczna pułapka?

  • Spektrum autyzmu – konkretne drogowskazy

  • AdobeStock

    Dieta planetarna wydłuża życie

    Coraz więcej badań potwierdza, że sposób, w jaki się żywimy, może znacząco wpływać na tempo starzenia się organizmu oraz na jakość życia w starszym wieku. W kontekście starzejącego się społeczeństwa naukowcy zwracają szczególną uwagę na tzw. zdrowe starzenie się, czyli takie, które pozwala jak najdłużej zachować sprawność fizyczną, psychiczną i poznawczą, przy jednoczesnym braku poważnych chorób przewlekłych - mówi dr Katarzyna Wolnicka, ekspertka think tanku Żywność dla Przyszłości Interdyscyplinarnego Centrum Analiz i Współpracy.

  • Nowy wariant koronawirusa w Europie

  • Dlaczego tak bardzo lubimy bób?

Serwisy ogólnodostępne PAP