Katarzyna Gaber-Kasprzyk

Fot.Archiwum prywatne

Psycholog i psychoterapeuta poznawczo-behawioralny w trakcie szkolenia, w Instytucie Poznawczym w Krakowie. Jest absolwentką Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie. Posiada również dyplom z Studium Zaburzeń Odżywiania w OCZO we Wrocławiu oraz ukończyła pierwszy stopień Terapii Skoncentrowanej na Rozwiązaniach. Jako terapeutka prowadzi własny gabinet psychoterapeutyczny i współpracuje z zespołem specjalistów w Instytucie Psychoterapii HEALIO. Dodatkowo, pracuje w roli terapeuty indywidualnego oraz rodzinnego w Fundacji helpED. Jej głównym obszarem specjalizacji jest praca z osobami dotkniętymi zaburzeniami odżywiania, co znalazło odzwierciedlenie w książce, której jest współautorką, zatytułowanej „Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania”.Nieustannie poszerza swój warsztat pracy. Jej praca obejmuje różnorodne formy terapii, dostosowane do indywidualnych potrzeb, a także aktywny udział w organizacjach i instytucjach dedykowanych wsparciu psychicznemu i terapeutycznemu. Jest członkiem zarządu Fundacji helpED.

Materiały Ekspertki

  • anihta/Adobe Stock

    Zaburzenia odżywiania – pustka i życie w czerni

    Zaburzenia odżywiania zabierają wszystko. To pustka i życie w czerni, bez znajomych i pasji – tak mówią osoby, które dzielą się swoimi doświadczeniami w filmie edukacyjnym przygotowanym przez Fundację helpED. Psychoterapeutka Katarzyna Gaber-Kasprzyk wyjaśnia, kiedy w głowie powinna zapalić się lampka ostrzegawcza, że coś jest nie tak.

  • zdj. archiwum

    Anoreksja boli – fizycznie i psychicznie

    Oznaczająca „brak apetytu” anoreksja to bardzo poważne zaburzenie psychiczne, które bywa śmiertelne - w Polsce umiera na nią co 10. pacjent. Pacjenci cierpią  na brak poczucia własnej wartości i mają potrzebę kontroli – mówi psycholożka Katarzyna Gaber,  współautorka książki pt. „Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania”.

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Grzybice układowe – niedoceniane zagrożenie

    Według najnowszych badań inwazyjne grzybice mogą odpowiadać nawet za 3,8 miliona zgonów rocznie na świecie. Jeszcze niedawno uznawano je za choroby rzadkie i marginalne, „przywleczone z tropików” - dziś coraz częściej pojawiają się w szpitalach, gdzie atakują pacjentów z osłabioną odpornością.

  • Nastolatek woli kolegów od rodziców, ale to nie znaczy, że ich nie potrzebuje

  • Badanie: olejki eteryczne, czyli jak przechytrzyć oporne bakterie

  • Skąd się biorą napięciowe bóle głowy

  • 10 wskazówek dla seniorów, jak dbać o zdrowie

  • AdobeStock

    Słodziki mogą pogarszać funkcje poznawcze. Szczególnie u osób z cukrzycą.

    Choć nie ma jednoznacznych dowodów, że słodziki w ilościach dopuszczonych do spożycia są szkodliwe dla zdrowych dorosłych, coraz więcej badań wskazuje, że mogą mieć pewne niekorzystne skutki - zwłaszcza przy długotrwałym, nadmiernym spożyciu lub u osób z zaburzeniami metabolicznymi. Jak dowiedli brazylijscy naukowcy wysokie spożycie słodzików może wpływać na myślenie i pamięć w średnim wieku.

  • Eksperci: wciąż za mało pacjentów z chorobami jelit objętych nowoczesnym leczeniem

  • Co się dzieje z naszymi genami po śmierci?

Serwisy ogólnodostępne PAP