prof. Ewa Romejko-Wolniewicz

Archiwum prywatne

Prof. dr hab. n. medycznych, ginekolog-położnik, endokrynolog, perinatolog. Pracuje w warszawskim Szpitalu Karowa od 38 lat. Specjalizuje się w profilaktyce chorób nowotworowych narządu rodnego, w szczególności raka szyjki macicy, pochwy i sromu. Leczy stany przedrakowe, w tym dysplazję szyjki macicy i zmiany na sromie. Wspiera pacjentki zmagające się z problemami takimi jak mięśniaki macicy, endometrioza czy polipy szyjki macicy. Zajmuje się problemami endokrynologicznymi, w tym menopauzą czy niepłodnością. Prowadzi pacjentki w ciąży wysokiego ryzyka np. z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą ciężarnych i innymi chorobami współistniejącymi. Uczestniczyła w badaniu klinicznym szczepionki przeciw wirusowi HPV „Future II" zakończonym implementacją szczepionki oraz w grancie „Brest-Pol” mającym na celu uaktywnienie osób niewidomych i słabo widzących. Ukończyła studia na wydziale lekarskim Akademii Medycznej w Warszawie (obecnie WUM), gdzie obroniła również doktorat i uzyskała habilitację, a także zdobyła specjalizację z położnictwa i ginekologii, endokrynologii oraz perinatologii. Podyplomowo ukończyła również kierunek „Zarządzanie w służbie zdrowia”. Jest członkiem zarządu Polskiego Towarzystwa Medycyny Perinatalnej, Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Patologii Szyjki Macicy i Kolposkopii.

Materiały Ekspertki

  • PAP/P. Werewka

    Nie tylko szczepienia przeciw HPV ważne w prewencji raka szyjki macicy

    Wiele się mówi o szczepieniu przeciwko HPV w kontekście zapobiegania rakowi szyjki macicy. Trzeba też jednak pamiętać o prostym i tanim badaniu, dzięki któremu można by wcześniej zdiagnozować zagrożenie chorobą u wielu kobiet. Taka profilaktyka sprawdziła się na duńskich wyspach. Dlaczego w Polsce to nie działa? – zastanawia się prof. dr hab. n. med. Ewa Romejko-Wolniewicz, ginekolog-położnik, endokrynolog, perinatolog z warszawskiego Szpitala Karowa.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Nie przedawkuj fluoru w herbacie

    Herbata to najpopularniejszy napój na świecie. Jest źródłem fluoru, który odgrywa istotną rolę w mineralizacji kości i zębów. W nadmiernej ilości bywa jednak toksyczny. Jego stężenie zależy od kilku niuansów, które przeanalizowali naukowcy z Wrocławia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Badanie: ponad połowa mężczyzn podejrzewa u siebie problem z erekcją

  • Edukacja diabetologiczna 2D

  • Zachowaj chłodną głowę

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Jak grillować zdrowiej

  • Nurkowanie: kto bezpiecznie może uprawiać ten sport

Serwisy ogólnodostępne PAP