Zapalenie spojówek

Stan, który powoduje zaczerwienienie cienkiej warstwy tkanki (spojówki). Najczęściej spowodowany jest infekcją,  alergią lub podrażnieniem oka m.in.: gazami czy pyłami przemysłowymi, a także szamponem, różnego rodzaju promieniowaniem (w tym słońcem), wodą chlorowaną.

Objawy:

  • zaczerwienione oczy (przekrwione),
  • uczucie piasku w oczach,
  • swędzenie,
  • ropienie,
  • niekiedy występuje także opuchlizna.

Zazwyczaj objawy ustępują same po kilku dniach. W przypadku, gdy objawy nie ustępują, wymagane jest leczenie. W ciężkich przypadkach stosowane są krople do oczu z antybiotykiem. W przypadku, gdy zapalenie spojówek wynika z alergii należy zażyć leki antyalergiczne.

Jak się chronić przed zapaleniem spojówek?

Najlepiej unikać zapylonych miejsc, w razie alergii - bezwzględnie stosować się ściśle do wskazówek lekarza, a w słoneczne dni zakładać okulary przeciwsłoneczne.

Źródło: „Collins. Słownik encyklopedyczny MEDYCYNA”, wyd. RTW; nhs.uk.

NAJNOWSZE

  • AdobeStock

    Ludzkie ciało z termostatem

    Temperatura ludzkiego ciała w spoczynku jest stabilna nawet przy zmianach temperatury otoczenia. Termostat, który wewnętrznie ją reguluje, znajduje się w mózgu, w podwzgórzu. Nie jest jednak niezawodny – czasem dochodzi do przegrzania organizmu, czyli hipertermii, której najwyższym stopniem jest udar cieplny.

  • WHO ostrzega przed upałami: zachowaj chłodną głowę

  • Proste zasady na upalne dni

  • Trwają prace nad szczepionką przeciw „amebie zjadającej mózg”

  • Czarny bez – superfood czy toksyczna pułapka?

  • AdobeStock

    Dieta planetarna wydłuża życie

    Coraz więcej badań potwierdza, że sposób, w jaki się żywimy, może znacząco wpływać na tempo starzenia się organizmu oraz na jakość życia w starszym wieku. W kontekście starzejącego się społeczeństwa naukowcy zwracają szczególną uwagę na tzw. zdrowe starzenie się, czyli takie, które pozwala jak najdłużej zachować sprawność fizyczną, psychiczną i poznawczą, przy jednoczesnym braku poważnych chorób przewlekłych - mówi dr Katarzyna Wolnicka, ekspertka think tanku Żywność dla Przyszłości Interdyscyplinarnego Centrum Analiz i Współpracy.

  • Nowy wariant koronawirusa w Europie

  • Dlaczego tak bardzo lubimy bób?

Serwisy ogólnodostępne PAP