-
Bliznowce – bunt kolagenu i fibroblastów
Bliznowce dla pacjentów stanowią poważny, choć przede wszystkim estetyczny problem. Naukowcy zaś spierają się, czy keloidy są nowotworami, czy też przyczyny niekontrolowanego rozrostu tkanki są zupełnie inne.
4 minuty czytania -
Krioterapia – zimno ratujące życie
Nagłe zatrzymanie krążenia, złośliwe nowotwory, także w stadium nieoperacyjnym, skomplikowane wady serca, ale także brodawki, pieprzyki czy bolące stawy – to wszystko leczy się zimnem. Krioterapia, choć znana od wieków, nie odchodzi w zapomnienie, a nawet zyskuje nowe zastosowania.
5 minut czytania -
Zmywalny tatuaż. Tego składnika unikaj
Wakacje to relaks, wolny czas i więcej odkrytego ciała, często ozdobionego tatuażem. Dla tych, którzy wolą mniej trwałe wzory na skórze, pozostaje tatuaż zmywalny. Przed jego wykonaniem warto upewnić się, czy nie zawiera on jednak mocno uczulającego składnika, np. parafenylenodiaminy, inaczej p-fenylenodiaminy lub skrótowo PPD, niegdyś określanej „sztuczną henną”. Lepiej wybrać hennę naturalną. Dlaczego? Czy można je gołym okiem rozróżnić?
3 minuty czytania -
Plamy przebarwieniowe to uszkodzenie skóry. Nie lekceważ ich.
Dermatolodzy obserwują wzrost pojawiania się przebarwień na skórze. Nie zawsze są groźne, ale nie powinniśmy ich lekceważyć, gdyż mogą mieć podłoże nowotworowe. Przybywa ich m.in. ze względu na zmiany stylu życia i klimatu. Z Serwisem Zdrowie rozmawia dermatolożka, dr n. med. Agnieszka Bańka-Wrona, specjalistka medycyny estetycznej.
7 minut czytania -
Ostrożnie stosujmy zabiegi z użyciem lasera
W laseroterapii, bez względu na to, co konkretnie chcemy osiągnąć, najważniejsze jest to, aby sobie nie zaszkodzić. Dlatego zawsze trzeba przestrzegać kilku zasad bezpieczeństwa. Sprawdźcie, kiedy nie wolno zgodzić się na taki zabieg.
4 minuty czytania
NAJNOWSZE
-
Chrzan – świąteczny superfood
Gdy w Wielkanoc zasiadamy do stołu, chrzan pojawia się w wielu domach jako konieczny dodatek do jaj, białej kiełbasy czy żurku. Ten ostry, wyrazisty w smaku korzeń ma właściwości, którym zawdzięcza uznanie nie tylko smakoszy, lecz także lekarzy i naukowców.
-
Komórki macierzyste – nadzieja w leczeniu cukrzycy
-
Trendy na TikToku: szkodliwe, a nawet niebezpieczne
-
Równowaga energetyczna klucz do zdrowia
-
Etykiety alkoholu powinny ostrzegać o ryzyku raka