Tag:
  • fot. Pexels

    Dieta wegańska – zalety i wady diety pozbawionej produktów odzwierzęcych

    W ostatnich latach zainteresowanie dietą wegańską i wegetariańską zwiększyło się. Szacuje się, że obecnie w Polsce ponad 3mln ludzi rezygnuje z mięsa. Podwaja się także liczba rodaków, którzy idą o krok do przodu – rezygnują z wszystkich produktów pochodzenia odzwierzęcego. Jakie są zalety i wady takich wyborów? Czy jest to bezpieczny i zdrowy sposób żywienia?

  • Fot. PAP/M. Kmieciński

    Wege nie zawsze znaczy zdrowe

    Nie każdy wegetariański czy wegański posiłek jest od razu zdrowy. Istnieje wiele pochodzących z roślin ultra-przetworzonych produktów, które mogą na dłuższą metę szkodzić. Niestety, według badań, weganie i wegetarianie konsumują niemało takiej żywności.

  • Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

    Kotlet z ogródka - czy tzw. roślinne mięso jest zdrowe?

    Burgery, mielone kotlety, nawet kurczaki czy krewetki - te i inne przysmaki robi się już dzisiaj z roślin i na świecie stają się one coraz popularniejsze. Jak pokazują badania, takie frykasy mają wiele zalet i to nie tylko smakowych, choć warto sprawdzać ich skład.

  • Źródło: Adobe Stock

    Tran dla wegan? Suplementacja zgodna z przekonaniami (inf. prasowa)

    Olej z wątroby rekina lub dorsza, popularnie nazywany tranem, to wartościowy suplement diety zawierający wiele korzystnych dla zdrowia składników. Jest to jednak produkt pozyskiwany z ryb, dlatego nie każdy może i chce z niego skorzystać. Grupą takich osób są np. weganie. Sprawdzamy, czy istnieje więc produkt, który działa podobnie, a nie ma pochodzenia zwierzęcego. Jakie ma właściwości i skąd go wziąć?

  • Fot. PAP

    Dieta roślinna zdrowa, o ile prawidłowo prowadzona

    Wegetarianizm wiele ma twarzy, nie tylko dlatego, że istnieje wiele jego odmian, w zależności od stopnia eliminacji produktów pochodzenia zwierzęcego. Także dlatego, że tak jak każda dieta, może zrobić dla naszego organizmu nie tylko wiele dobrego, ale również złego.

  • Fot. PAP

    Dieta wegańska dla dzieci to nie najlepszy pomysł

    Rodzice, którzy bez wsparcia lekarza i dietetyka żywią małe dzieci wyłącznie produktami roślinnymi, narażają je na wiele niebezpieczeństw. Bezpieczniejsza jest dieta wegetariańska.

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Grzybice układowe – niedoceniane zagrożenie

    Według najnowszych badań inwazyjne grzybice mogą odpowiadać nawet za 3,8 miliona zgonów rocznie na świecie. Jeszcze niedawno uznawano je za choroby rzadkie i marginalne, „przywleczone z tropików” - dziś coraz częściej pojawiają się w szpitalach, gdzie atakują pacjentów z osłabioną odpornością.

  • Badanie: olejki eteryczne, czyli jak przechytrzyć oporne bakterie

  • Skąd się biorą napięciowe bóle głowy

  • 10 wskazówek dla seniorów, jak dbać o zdrowie

  • Przewlekła niewydolność żylna

    Materiał partnerski
  • AdobeStock

    Nastolatek woli kolegów od rodziców, ale to nie znaczy, że ich nie potrzebuje

    W okresie dorastania rodzice często doświadczają odrzucenia - nastolatki niekoniecznie chcą już być z nami bardzo blisko, a jednocześnie bardzo potrzebują naszej obecności – mówi prof. Marek Kaczmarzyk, neurobiolog.

  • Eksperci: wciąż za mało pacjentów z chorobami jelit objętych nowoczesnym leczeniem

  • Co się dzieje z naszymi genami po śmierci?

Serwisy ogólnodostępne PAP