Tag:
  • fot. Pexels

    Dieta wegańska – zalety i wady diety pozbawionej produktów odzwierzęcych

    W ostatnich latach zainteresowanie dietą wegańską i wegetariańską zwiększyło się. Szacuje się, że obecnie w Polsce ponad 3mln ludzi rezygnuje z mięsa. Podwaja się także liczba rodaków, którzy idą o krok do przodu – rezygnują z wszystkich produktów pochodzenia odzwierzęcego. Jakie są zalety i wady takich wyborów? Czy jest to bezpieczny i zdrowy sposób żywienia?

  • Fot. PAP/M. Kmieciński

    Wege nie zawsze znaczy zdrowe

    Nie każdy wegetariański czy wegański posiłek jest od razu zdrowy. Istnieje wiele pochodzących z roślin ultra-przetworzonych produktów, które mogą na dłuższą metę szkodzić. Niestety, według badań, weganie i wegetarianie konsumują niemało takiej żywności.

  • Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

    Kotlet z ogródka - czy tzw. roślinne mięso jest zdrowe?

    Burgery, mielone kotlety, nawet kurczaki czy krewetki - te i inne przysmaki robi się już dzisiaj z roślin i na świecie stają się one coraz popularniejsze. Jak pokazują badania, takie frykasy mają wiele zalet i to nie tylko smakowych, choć warto sprawdzać ich skład.

  • Źródło: Adobe Stock

    Tran dla wegan? Suplementacja zgodna z przekonaniami (inf. prasowa)

    Olej z wątroby rekina lub dorsza, popularnie nazywany tranem, to wartościowy suplement diety zawierający wiele korzystnych dla zdrowia składników. Jest to jednak produkt pozyskiwany z ryb, dlatego nie każdy może i chce z niego skorzystać. Grupą takich osób są np. weganie. Sprawdzamy, czy istnieje więc produkt, który działa podobnie, a nie ma pochodzenia zwierzęcego. Jakie ma właściwości i skąd go wziąć?

  • Fot. PAP

    Dieta roślinna zdrowa, o ile prawidłowo prowadzona

    Wegetarianizm wiele ma twarzy, nie tylko dlatego, że istnieje wiele jego odmian, w zależności od stopnia eliminacji produktów pochodzenia zwierzęcego. Także dlatego, że tak jak każda dieta, może zrobić dla naszego organizmu nie tylko wiele dobrego, ale również złego.

  • Fot. PAP

    Dieta wegańska dla dzieci to nie najlepszy pomysł

    Rodzice, którzy bez wsparcia lekarza i dietetyka żywią małe dzieci wyłącznie produktami roślinnymi, narażają je na wiele niebezpieczeństw. Bezpieczniejsza jest dieta wegetariańska.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Zawał serca – stan nagły, na który możemy pracować latami

    Zawał to stan nagły, choć możemy latami na niego pracować. Niektóre z czynników są niezależne od nas, jednak w dużej mierze gubią codzienne niezdrowe nawyki. Jak rozpoznać zawał i czym on w ogóle jest, wyjaśnia prof. Marek Gierlotka, prezes Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

  • Arytmia arytmii nierówna

  • Nie ma szczepionki na samobójstwo

  • Okres dojrzewania trwa aż do trzydziestki

  • Ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u osób transpłciowych

  • Adobe

    Nosiciele Li-Fraumeni: skazani na nowotwór

    Zespół Li‑Fraumeni to predyspozycja genetyczna, która sprawia, że u dzieci mogą rozwijać się rzadkie i agresywne nowotwory, często we wczesnym wieku, a standardowe leczenie wymaga szczególnej ostrożności. Prawdopodobieństwo zachorowania szacuje się na 80 proc. 

  • Od czego zależy, kto doznaje stresu pourazowego?

  • Odżywianie a indeks studencki

Serwisy ogólnodostępne PAP