Tran dla wegan? Suplementacja zgodna z przekonaniami (inf. prasowa)

Olej z wątroby rekina lub dorsza, popularnie nazywany tranem, to wartościowy suplement diety zawierający wiele korzystnych dla zdrowia składników. Jest to jednak produkt pozyskiwany z ryb, dlatego nie każdy może i chce z niego skorzystać. Grupą takich osób są np. weganie. Sprawdzamy, czy istnieje więc produkt, który działa podobnie, a nie ma pochodzenia zwierzęcego. Jakie ma właściwości i skąd go wziąć?

Źródło: Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Co wyjątkowego ma w sobie tran?

Tran dostępny w suplementach diety jest unikalnym i świetnie przyswajalnym połączeniem drogocennych kwasów tłuszczowych omega-3, w tym DHA i EPA oraz rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D oraz K. Olej z alg to źródło zarówno kwasów tłuszczowych DHA, jak i EPA. W niczym nie ustępują właściwościami tym, zawartym w tranie.

Kwasy Omega-3 korzystnie wpływają na pracę mózgu, serca i oczy. [1] Dodatkowo DHA zmniejsza stężenie trójglicerydów we krwi, przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia udaru mózgu i zawału serca. EPA natomiast ma działanie antyoksydacyjne, antyalergiczne i korzystnie wpływa na skórę włosy i paznokcie. Bierze też udział w obniżaniu poziomu złego cholesterolu, ochronie przed cukrzycą typu II i regulacji gospodarki hormonalnej.

Czym zastąpić tran?

Fot. PAP

Dieta wegańska dla dzieci to nie najlepszy pomysł

Rodzice, którzy bez wsparcia lekarza i dietetyka żywią małe dzieci wyłącznie produktami roślinnymi, narażają je na wiele niebezpieczeństw. Bezpieczniejsza jest dieta wegetariańska.

Oleje z wątroby dorsza i rekina w postaci kapsułek z tranem są produktami odzwierzęcymi. Z kolei bogate źródło niezbędnych dla organizmu kwasów tłuszczowych znajduje się co prawda w wielu produktach spożywczych, takich jak: orzechy, tofu, siemię lniane, olej rzepakowy, czy bardzo popularny olej lniany.

Pomimo zalecanego spożywania jednej łyżki oleju lnianego dziennie i innych wymienionych produktów, poziom dostarczanych kwasów omega-3 niestety nie jest w pełni wystarczający. Ma wpływ na to zarówno niedostateczne stężenie w danym produkcie, jak i występowanie w takiej formie, która słabiej przyswaja się dla organizmu. Olej lniany nie zawiera też najważniejszych z kwasów – DHA i EPA. Z pomocą jednak przychodzą algi i pozyskiwany z nich olej, będący niemal idealną alternatywą dla tranu z wątroby rekina lub dorsza.

Olej z alg – kwasy omega-3 dla wegan i wegetarian

Olej z alg to idealna propozycja zarówno dla wegan, jak i wegetarian. Olej z alg to w 100% produkt pochodzenia roślinnego. Dodatkowo drogocenne kwasy omega-3 wraz z witaminą D3 zamknięte są w wegańskiej wersji kapsułek, które pozbawione są żelatyny.

[1] https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2013/2/BR%202-2013%20-%20s.%20225-233.pdf

Źródło informacji: mollers.pl
 

Uwaga! Za materiał opublikowany jako "komunikat" w Serwisie Zdrowie odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło komunikatu”. Wszystkie materiały opublikowane w Serwisie Zdrowie mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

ZOBACZ PODOBNE

  • Adobe Stock

    Wczesne spożycie cukru ma długofalowe skutki

    Badanie opublikowane w pierwszych dniach listopada w czasopiśmie Science wykazało, że ograniczenie spożycia cukru w ciągu pierwszych 1000 dni od poczęcia – przez cały okres ciąży aż do drugiego roku życia – może zmniejszyć ryzyko wystąpienia u dziecka przewlekłych chorób w wieku dorosłym.

  • zdj. AdobeStock

    Suplementy białkowe nie dla nastolatków

    Chociaż sportowcy mogą mieć większe zapotrzebowanie na białko niż ich rówieśnicy, jednak powinni być w stanie łatwo uzyskać białko z pożywienia, a nie z suplementów. To szczególnie ważne w przypadku nastolatków.

  • PAP/P. Werewka

    Mózg na cukrze, czyli jak słodycze wpływają na myślenie

    Bez glukozy mózg funkcjonować nie może. Słodycze jednak nie są jej najlepszym źródłem, zwłaszcza, że można po nie sięgać kompulsywnie. Kiedy mózg przyzwyczai się do cukru, trudno mu jest z niego zrezygnować. Tymczasem nadmiar węglowodanów mocno mu szkodzi.

  • AdobeStock

    Dyniowy zawrót głowy - na zdrowie!

    Dynia, w dzieciństwie kojarzona z karocą Kopciuszka, a dziś częściej z tradycyjną dekoracją na Halloween, jest przede wszystkim zdrowym warzywem bogatym w witaminy i minerały m.in. w magnez, selen, potas i cynk, a także kwas foliowy i niacyny oraz witaminy antyoksydacyjne: A, C i E. Warto jesienią po nią sięgać nie tylko dla ozdoby ogródka. Jest pełna przeciwutleniaczy, które są świetne dla naszej skóry i pomagają zwalczać efekty starzenia.

NAJNOWSZE

  • PAP/P. Werewka

    Uzależnienia u dzieci i młodzieży – na co należy zwrócić uwagę?

    Za występowanie uzależnień wśród dzieci i młodzieży w dużej mierze odpowiadają czynniki środowiskowe, czyli to, co dzieje się w najbliższym otoczeniu tych dzieci. Nastolatki przyznają, że sięgają po substancje psychoaktywne albo z ciekawości albo dlatego, że nie radzą sobie ze stresem, z wyzwaniami, że czują się samotni, przeciążeni presją wywieraną przez osoby dorosłe. O tym jakie są objawy uzależnienia u dziecka czy nastolatka - wyjaśnia dr n. med. Aleksandra Lewandowska, ordynator oddziału psychiatrycznego dla dzieci w Specjalistycznym Psychiatrycznym Zespole Opieki Zdrowotnej w Łodzi, konsultant krajowa w dziedzinie psychiatrii dzieci i młodzieży.

  • Sprawdź, czy nie tracisz wzroku – prosty test

  • Kiedy zacząć myć zęby dziecku?

  • Niejadki. Kiedy trudności w jedzeniu mają podłoże sensoryczne

  • HIV: kiedyś drżeliśmy, dziś ignorujemy

  • Adobe Stock

    CRM – zespół sercowo-nerkowo-metaboliczny. Nowe spojrzenie na szereg schorzeń

    Na każdego pacjenta z problemami sercowo-naczyniowymi należy spojrzeć szeroko i badać go także pod kątem cukrzycy i choroby nerek – przestrzegają specjaliści. Jak tłumaczą, mechanizmy leżące u podstaw tych chorób są ze sobą powiązane i wzajemnie się napędzają. W efekcie jedna choroba przyczynia się do rozwoju kolejnej.

  • Kobiety żyją dłużej – zwłaszcza w Hiszpanii

  • Badania: pozytywne nastawienie do starości wiąże się z lepszym zdrowiem w późnym wieku