Dieta wegańska – zalety i wady diety pozbawionej produktów odzwierzęcych

W ostatnich latach zainteresowanie dietą wegańską i wegetariańską zwiększyło się. Szacuje się, że obecnie w Polsce ponad 3mln ludzi rezygnuje z mięsa. Podwaja się także liczba rodaków, którzy idą o krok do przodu – rezygnują z wszystkich produktów pochodzenia odzwierzęcego. Jakie są zalety i wady takich wyborów? Czy jest to bezpieczny i zdrowy sposób żywienia?

fot. Pexels
fot. Pexels

Dieta wegańska to dieta oparta wyłącznie na produktach roślinnych, pozbawiona produktów odzwierzęcych. Z menu wykreśla się więc nie tylko mięso, ale także nabiał (śmietana, jogurty, mleko, sery) oraz inne produkty, w produkcji których biorą udział zwierzęta (np. miód).

Wybór tak restrykcyjnego sposobu żywienia jest często podyktowany przekonaniami i wartościami, chęcią testowania nowych produktów, odchudzania, wyregulowania niektórych parametrów krwi, a także wprowadzenia większej ilości warzyw i owoców.

Zalety diety wegańskiej

Podstawą zdrowia i bezpieczeństwa jest dobrze zbilansowana dieta wegańska. Odpowiedni balans makroelementów może dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych – również białka, żelaza, witaminy B12 i omega-3, których często brakuje w dietach eliminacyjnych.

Wśród największych zalet tego sposobu żywienia, wymienia się:

•    Dbanie o zdrowe serce. Dieta wegańska pełna jest owoców, warzy, nasion, orzechów i błonnika, przez co pozbawiona jest szkodliwych tłuszczy, co zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób serca.

•    Wsparcie w odchudzaniu. Duży udział roślinnych, niskokalorycznych produktów ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała. Dodatkowo pozwala na dłuższe zachowanie sytości – głównie dzięki dużej podaży błonnika.

•    Źródło błonnika. To on wspiera trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, utrzymuje prawidłową florę bakteryjną oraz wspiera metabolizm, zapobiegając zaparciom i wzdęciom.

•    Dostarcza witamin i minerałów, których może brakować w klasycznej diecie opartej na produktach odzwierzęcych. Aby się o tym przekonać warto zajrzeć na stronę: https://pysznafabryka.catering/.

Wady diety wegańskiej

Dieta wegańska jest też okraszona spekulacjami i krytyką, ze względu na swoją restrykcję i eliminację bardzo dużej ilości produktów. Dlatego też nie wszyscy powinni po nią sięgać. W grupie wysokiego ryzyka są zwłaszcza pacjenci z zaburzeniami odżywiania, kobiety w ciąży, kobiety karmiące i seniorzy.

Ważne jest więc spożywanie różnorodnych i pełnowartościowych produktów roślinnych, które pozwolą uniknąć niedoborów. Gdy jednak do niech dojdzie konieczne jest stosowanie czystych suplementów.

Wśród największych wad, wymienia się:

•    Ryzyko powstawania niedoborów. Dieta wegańska może być uboga w konkretne składniki odżywcze: witamina B12, żelazo, wapń, witamina D czy kwasy omega-3.

•    Niedobór białka. Produkty zwierzęce są zdecydowanie najlepszych źródłem pełnowartościowego białka, który z kolei ma wszystkie aminokwasy. Źródłem białka w diecie wegańskiej są wyłącznie produkty roślinne: orzechy, nasiona, soja oraz rośliny strączkowe.

•    Trudności kulinarne. Menu pozbawione nabiału może wymagać większej fantazji kulinarnej oraz poszukiwania smacznych (nierzadko droższych) alternatyw i zastępników. W tym elemencie pomóc może catering, dowożący posiłki wegańskie – https://pysznafabryka.catering/nasze-diety/vegan/.

•    Problem z zamawianiem posiłków w restauracjach i barach – pomimo rosnącego zainteresowania dietą wegańską, nadal wiele restauracji nie wprowadza alternatyw, które zastąpiłyby np. sery czy śmietanę.

Jeśli więc planujesz eliminację produktów odzwierzęcych – zadbaj o to, aby dania były zbilansowane, pełne białka i suplementów, które zapobiegłyby powstawaniu niedoborów. Nie zapomnij również o badaniach laboratoryjnych, wykonywanych zarówno przed, jak i w trakcie prowadzenia nowego sposobu żywienia. Więcej podpowiedzi i porad, co jeść na diecie wegańskiej znajdziesz tutaj: https://pysznafabryka.catering/blog/dieta-weganska-co-jesc/.

Źródło informacji prasowej:

pysznafabryka.catering
 

ZOBACZ WIĘCEJ

  • Adobe

    Suplementy i witaminy: czy forma ma znaczenie?

    Na początku września w życie wchodzą nowe przepisy, które pozwalają na wprowadzenie do sprzedaży w Polsce kolejnych form chemicznych witamin i minerałów. W unijnym wykazie tzw. nowej żywności znalazły się między innymi monohydrat kalcydiolu, czyli nowa postać witaminy D, a także winian adypinian wodorotlenku żelaza (IHAT) i kazeinian żelaza. 

  • Adobe

    Jelita rozmawiają nie tylko z mózgiem

    Oś jelita–mózg to w ostatnich latach gorący temat w nauce: mówimy o niej jako o związku między florą bakteryjną a zdrowiem psychicznym. Ale, choć to kwestia fascynująca i dobrze udokumentowana, warto pamiętać, że jelita komunikują się nie tylko z mózgiem. Ten sam mikrobiom i jego metabolity prowadzą równoległe „rozmowy” z wątrobą, płucami i sercem, a konsekwencje tych kontaktów mają dla zdrowia równie duże znaczenie. 

  • AdobeStock

    Filiżanka espresso elementem terapii raka?

    Zespół badaczy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu przedstawili dowody, które łączą kofeinę z działaniami przeciwnowotworowymi. Jeśli przyszłe badania potwierdzą te obserwacje, może się okazać, że w przyszłości kawa może być elementem terapii, choć raczej nie w formie napoju latte, lecz precyzyjnie dawkowanego preparatu.

  • Adobe

    Olszówka - toksyczna ruletka

    W 1944 roku niemiecki mykolog Julius Schäffer zmarł po spożyciu kilku ugotowanych krowiaków podwiniętych (Paxillus involutus), znanych w Polsce jako olszówki. Chciał udowodnić, że są jadalne, choć w środowisku naukowym trwała już dyskusja nad ich bezpieczeństwem. Jego śmierć była jednym z pierwszych dobrze udokumentowanych przypadków ciężkiego zatrucia olszówką i przyczyniła się do dalszych badań nad tym gatunkiem.

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Suplementy i witaminy: czy forma ma znaczenie?

    Na początku września w życie wchodzą nowe przepisy, które pozwalają na wprowadzenie do sprzedaży w Polsce kolejnych form chemicznych witamin i minerałów. W unijnym wykazie tzw. nowej żywności znalazły się między innymi monohydrat kalcydiolu, czyli nowa postać witaminy D, a także winian adypinian wodorotlenku żelaza (IHAT) i kazeinian żelaza. 

  • Agresja zaczyna się od słów

  • 10 rzeczy, które warto wiedzieć o trzustce

  • Chodzenie daje zdrowie

  • Przeciwciała monoklonalne w profilaktyce wścieklizny

  • AdobeStock

    Te ćwiczenia są najskuteczniejsze w walce z bezsennością

    To, że aktywność fizyczna w ciągu dnia pomaga zasnąć wieczorem, to żadna nowość. Teraz wiemy już jednak, jaki konkretnie wysiłek powinniśmy podjąć, by lepiej spać.

  • Nastolatek i nikotyna

  • Zaskakujące efekty wad postawy

Serwisy ogólnodostępne PAP