Dieta wegańska – zalety i wady diety pozbawionej produktów odzwierzęcych

W ostatnich latach zainteresowanie dietą wegańską i wegetariańską zwiększyło się. Szacuje się, że obecnie w Polsce ponad 3mln ludzi rezygnuje z mięsa. Podwaja się także liczba rodaków, którzy idą o krok do przodu – rezygnują z wszystkich produktów pochodzenia odzwierzęcego. Jakie są zalety i wady takich wyborów? Czy jest to bezpieczny i zdrowy sposób żywienia?

fot. Pexels
fot. Pexels

Dieta wegańska to dieta oparta wyłącznie na produktach roślinnych, pozbawiona produktów odzwierzęcych. Z menu wykreśla się więc nie tylko mięso, ale także nabiał (śmietana, jogurty, mleko, sery) oraz inne produkty, w produkcji których biorą udział zwierzęta (np. miód).

Wybór tak restrykcyjnego sposobu żywienia jest często podyktowany przekonaniami i wartościami, chęcią testowania nowych produktów, odchudzania, wyregulowania niektórych parametrów krwi, a także wprowadzenia większej ilości warzyw i owoców.

Zalety diety wegańskiej

Podstawą zdrowia i bezpieczeństwa jest dobrze zbilansowana dieta wegańska. Odpowiedni balans makroelementów może dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych – również białka, żelaza, witaminy B12 i omega-3, których często brakuje w dietach eliminacyjnych.

Wśród największych zalet tego sposobu żywienia, wymienia się:

•    Dbanie o zdrowe serce. Dieta wegańska pełna jest owoców, warzy, nasion, orzechów i błonnika, przez co pozbawiona jest szkodliwych tłuszczy, co zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób serca.

•    Wsparcie w odchudzaniu. Duży udział roślinnych, niskokalorycznych produktów ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała. Dodatkowo pozwala na dłuższe zachowanie sytości – głównie dzięki dużej podaży błonnika.

•    Źródło błonnika. To on wspiera trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, utrzymuje prawidłową florę bakteryjną oraz wspiera metabolizm, zapobiegając zaparciom i wzdęciom.

•    Dostarcza witamin i minerałów, których może brakować w klasycznej diecie opartej na produktach odzwierzęcych. Aby się o tym przekonać warto zajrzeć na stronę: https://pysznafabryka.catering/.

Wady diety wegańskiej

Dieta wegańska jest też okraszona spekulacjami i krytyką, ze względu na swoją restrykcję i eliminację bardzo dużej ilości produktów. Dlatego też nie wszyscy powinni po nią sięgać. W grupie wysokiego ryzyka są zwłaszcza pacjenci z zaburzeniami odżywiania, kobiety w ciąży, kobiety karmiące i seniorzy.

Ważne jest więc spożywanie różnorodnych i pełnowartościowych produktów roślinnych, które pozwolą uniknąć niedoborów. Gdy jednak do niech dojdzie konieczne jest stosowanie czystych suplementów.

Wśród największych wad, wymienia się:

•    Ryzyko powstawania niedoborów. Dieta wegańska może być uboga w konkretne składniki odżywcze: witamina B12, żelazo, wapń, witamina D czy kwasy omega-3.

•    Niedobór białka. Produkty zwierzęce są zdecydowanie najlepszych źródłem pełnowartościowego białka, który z kolei ma wszystkie aminokwasy. Źródłem białka w diecie wegańskiej są wyłącznie produkty roślinne: orzechy, nasiona, soja oraz rośliny strączkowe.

•    Trudności kulinarne. Menu pozbawione nabiału może wymagać większej fantazji kulinarnej oraz poszukiwania smacznych (nierzadko droższych) alternatyw i zastępników. W tym elemencie pomóc może catering, dowożący posiłki wegańskie – https://pysznafabryka.catering/nasze-diety/vegan/.

•    Problem z zamawianiem posiłków w restauracjach i barach – pomimo rosnącego zainteresowania dietą wegańską, nadal wiele restauracji nie wprowadza alternatyw, które zastąpiłyby np. sery czy śmietanę.

Jeśli więc planujesz eliminację produktów odzwierzęcych – zadbaj o to, aby dania były zbilansowane, pełne białka i suplementów, które zapobiegłyby powstawaniu niedoborów. Nie zapomnij również o badaniach laboratoryjnych, wykonywanych zarówno przed, jak i w trakcie prowadzenia nowego sposobu żywienia. Więcej podpowiedzi i porad, co jeść na diecie wegańskiej znajdziesz tutaj: https://pysznafabryka.catering/blog/dieta-weganska-co-jesc/.

Źródło informacji prasowej:

pysznafabryka.catering
 

ZOBACZ WIĘCEJ

  • Adobe Stock

    Odżywianie a indeks studencki

    Studenci zapominają często o zdrowym talerzu. Jedzą w pośpiechu, nieregularnie, podjadają między posiłkami. Wybierają często te tańsze produkty, gotowe, a więc zawierające mniej wartościowych składników. Jak dowodzą liczne badania naukowe, to może odbijać się na ich zdrowiu. Co i jak jeść, by zachować siły – nie tylko w czasie sesji?

  • Adobe

    Leczenie żywieniowe warto zacząć przed diagnozą onkologiczną

    Odpowiednio zaplanowane leczenie żywieniowe, najlepiej rozpoczęte jeszcze przed postawieniem ostatecznej diagnozy onkologicznej, może istotnie poprawić efekty terapii oraz rokowania pacjentów - powiedziała PAP dietetyczka kliniczna i profesor Śląskiego Uniwersytetu Medycznego dr Agnieszka Białek-Dratwa.

  • AdobeStock

    Słodziki mogą pogarszać funkcje poznawcze. Szczególnie u osób z cukrzycą.

    Choć nie ma jednoznacznych dowodów, że słodziki w ilościach dopuszczonych do spożycia są szkodliwe dla zdrowych dorosłych, coraz więcej badań wskazuje, że mogą mieć pewne niekorzystne skutki - zwłaszcza przy długotrwałym, nadmiernym spożyciu lub u osób z zaburzeniami metabolicznymi. Jak dowiedli brazylijscy naukowcy wysokie spożycie słodzików może wpływać na myślenie i pamięć w średnim wieku.

  • Czy suplementy na wątrobę pomagają schudnąć?

    W aptekach zajmują całe półki: preparaty z sylimaryną, fosfolipidami, karczochem, ostropestem, kurkumą. Reklamy przekonują, że oczyszczają, regenerują i chronią wątrobę, a przy okazji „pomagają w odchudzaniu”. Czy to możliwe, by leki i suplementy powodowały utratę wagi?

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Jelita wpływają na odporność i nastrój

    Jelita potrafią produkować aż 90 proc. serotoniny, czyli hormonu szczęścia, który wpływa na nastrój i samopoczucie. Zaburzenia mikrobioty mogą przyczyniać się do depresji, lęków i chronicznego zmęczenia, które dotykają coraz więcej Polaków – wynika z raportu „Stan jelit Polaków 2025”.

  • Arytmia arytmii nierówna

  • Odżywianie a indeks studencki

  • Nie ma szczepionki na samobójstwo

  • Okres dojrzewania trwa aż do trzydziestki

  • AdobeStock

    Od czego zależy, kto doznaje stresu pourazowego?

    Traumatyczne zdarzenia są częstsze, niż nam się wydaje. Wywołać je może silny uraz psychiczny spowodowany przykrym i stresującym doświadczeniem, które jest na tyle przytłaczające, że prowadzi do trwałych zmian w psychice, mózgu i ciele. Większość z nas jakoś sobie z tym radzi, jednak 10–20 proc. osób rozwinie objawy zespołu stresu pourazowego (PTSD). Od czego to zależy?

  • Zakażenie HIV to nie moja sprawa?

  • Jak się przygotować do lotu w kosmos

Serwisy ogólnodostępne PAP