Tag:
  • fot. natali_mis/Adobe Stock

    Stomatologia przyszłości – wyrastające trzecie zęby

    Trzecie zęby to nie jest wcale science fiction ani ponury żart. To przyszłość stomatologii - uważa dr n. med. Maciej Michalak chirurg stomatologiczny, implantolog, wynalazca nagrodzony tytułem „Naukowiec Przyszłości 2024". Opracował najcieńszy implant zęba na świecie. To jeden z wielu innowacyjnych pomysłów, które zrealizował i stosuje w praktyce. Aktualnie pracuje nad urządzeniem, które może okazać się wsparciem w leczeniu bruksizmu.

  • Fot. PAP/ Zdjęcie ilustracyjne

    Uwaga! Zęby psują się też od nadmiaru komputera

    Ludzie wiedzą już, że na stan zdrowia jamy ustnej źle wpływają słodycze i słodzone napoje. Ale teraz naukowcy alarmują, że ważnym czynnikiem ryzyka jest też spędzanie zbyt długiego czasu przed komputerem.

    5 minut czytania

NAJNOWSZE

  • AdobeStock

    Ludzkie ciało z termostatem

    Temperatura ludzkiego ciała w spoczynku jest stabilna nawet przy zmianach temperatury otoczenia. Termostat, który wewnętrznie ją reguluje, znajduje się w mózgu, w podwzgórzu. Nie jest jednak niezawodny – czasem dochodzi do przegrzania organizmu, czyli hipertermii, której najwyższym stopniem jest udar cieplny.

  • WHO ostrzega przed upałami: zachowaj chłodną głowę

  • Proste zasady na upalne dni

  • Czarny bez – superfood czy toksyczna pułapka?

  • Spektrum autyzmu – konkretne drogowskazy

  • AdobeStock

    Dieta planetarna wydłuża życie

    Coraz więcej badań potwierdza, że sposób, w jaki się żywimy, może znacząco wpływać na tempo starzenia się organizmu oraz na jakość życia w starszym wieku. W kontekście starzejącego się społeczeństwa naukowcy zwracają szczególną uwagę na tzw. zdrowe starzenie się, czyli takie, które pozwala jak najdłużej zachować sprawność fizyczną, psychiczną i poznawczą, przy jednoczesnym braku poważnych chorób przewlekłych - mówi dr Katarzyna Wolnicka, ekspertka think tanku Żywność dla Przyszłości Interdyscyplinarnego Centrum Analiz i Współpracy.

  • Nowy wariant koronawirusa w Europie

  • Dlaczego tak bardzo lubimy bób?

Serwisy ogólnodostępne PAP