-
Kefir i jogurt dają zdrowie
Sfermentowane napoje i potrawy towarzyszą ludziom od wieków. Jak pokazuje nauka, dzieje się tak nie bez powodu. Według badań, potencjalne korzyści obejmują nie tylko ciało, ale i psychikę. Trzeba mieć jednak także na uwadze pewne zagrożenia.
6 minut czytania -
Jogurt dobry dla sercowców
Osoby z nadciśnieniem tętniczym muszą szczególnie uważać na swoją dietę. Wiele wskazuje, że do warzyw, owoców, chudego mięsa oraz oliwy z oliwek powinny dodać jeszcze jogurt. Jego spożywanie znacznie zmniejsza ryzyko m.in. zawału.
4 minuty czytania
NAJNOWSZE
-
Naukowcy o mineralnym panaceum stosowanym w medycynie alternatywnej
Chloryn sodu stosowany w medycynie alternatywnej doustnie jako „mineralne panaceum” (MMS) w kontakcie m.in. z kwasem żołądkowym uwalnia silnie żrący tlenek chloru, w przemyśle wykorzystywany do uzdatniania wody pitnej i wybielania tkanin. W efekcie niszczy komórki organizmu i uszkadza błony śluzowe. Jest zagrożeniem dla zdrowia, a nawet życia – wynika z publikacji polskich naukowców w czasopiśmie „Scientific Reports”.
-
Przemoc relacyjna u dziewcząt to uderzenie w splot słoneczny
-
Młode influencerki na TikToku promują szkodliwą pielęgnację skóry
-
Choroby przyzębia infekują cały organizm
-
Cukrzyca szkodzi na krążenie