-
Kefir i jogurt dają zdrowie
Sfermentowane napoje i potrawy towarzyszą ludziom od wieków. Jak pokazuje nauka, dzieje się tak nie bez powodu. Według badań, potencjalne korzyści obejmują nie tylko ciało, ale i psychikę. Trzeba mieć jednak także na uwadze pewne zagrożenia.
6 minut czytania -
Jogurt dobry dla sercowców
Osoby z nadciśnieniem tętniczym muszą szczególnie uważać na swoją dietę. Wiele wskazuje, że do warzyw, owoców, chudego mięsa oraz oliwy z oliwek powinny dodać jeszcze jogurt. Jego spożywanie znacznie zmniejsza ryzyko m.in. zawału.
4 minuty czytania
NAJNOWSZE
-
Endoprotezy – od cementu po druk 3D i sensory
Endoprotezy to jedno z najważniejszych osiągnięć współczesnej medycyny, łączące w sobie najnowsze zdobycze chirurgii oraz inżynierii biomedycznej, czerpiące też z technologii kosmicznych. Stałe implanty wszczepiane do wnętrza ciała mogą zastąpić nie tylko uszkodzone stawy lub kości, ale nawet zniszczoną chorobą krtań czy drogi żółciowe
-
Płynna cytologia w programie profilaktyki raka szyjki macicy
-
Jaskra – czynniki ryzyka i diagnoza
-
Bakteryjne zapalenie pochwy – warto leczyć też partnera
-
Do czego potrzebne są nam kwasy omega 3