Tag:
  • Grafika PAP/M. Samczuk

    Ranking WHO: 10 największych zagrożeń zdrowotnych

    Czynników ryzyka, które doprowadzają do przedwczesnej śmierci jest mnóstwo. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wyodrębniła dziesięć, na które zamierza zwrócić większą uwagę w 2019 roku i poprzez rozmaite działania zmniejszyć ich chorobotwórczy potencjał. Na pierwszym miejscu znalazło się zanieczyszczenie powietrza. 

    4 minuty czytania
  • Fot. PAP/Tomasz Waszczuk

    Jak ograniczyć spożycie tłuszczów trans

    Nie można o nich powiedzieć nic dobrego. Dlatego ich konsumpcja powinna być tak niska jak to tylko możliwe. Eksperci podpowiadają jak je rozpoznać i w których produktach jest ich najwięcej.

    3 minuty czytania
  • Fot. PAP

    Udar – jak go uniknąć?

    W 90 proc. za wystąpienie udaru odpowiadają czynniki, na które mamy wpływ – zależne od stylu życia. Dajesz sobie dużą szansę na długie życie bez niepełnosprawności, jeśli rzucisz używki, zdrowo się odżywiasz i słuchasz lekarza.

    1 minuta czytania
  • Fot. Rosa Przy udarze liczy się każda minuta! Dlatego jeśli ktoś zauważy niepokojące objawy, powinien jak najszybciej wezwać pogotowie.

    Udar może mieć także trzydziestolatek

    Myślisz, że jak masz 25 czy 35 lat nie grozi ci udar mózgu? Jesteś w błędzie. Co roku 80 tys. osób w Polsce ma udar. Ok. 5 proc. z nich jest w młodym wieku. Zobacz, kto jest w grupie ryzyka.

    4 minuty czytania

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Nie przedawkuj fluoru w herbacie

    Herbata to najpopularniejszy napój na świecie. Jest źródłem fluoru, który odgrywa istotną rolę w mineralizacji kości i zębów. W nadmiernej ilości bywa jednak toksyczny. Jego stężenie zależy od kilku niuansów, które przeanalizowali naukowcy z Wrocławia.

  • Badanie: ponad połowa mężczyzn podejrzewa u siebie problem z erekcją

  • Edukacja diabetologiczna 2D

  • Zachowaj chłodną głowę

  • Choroba otyłościowa – zaburzona równowaga energetyczna

  • Adobe

    Co warto wiedzieć o antyoksydantach

    Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są powszechnie wychwalane jako cząsteczki chroniące organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Dla wielu osób stały się synonimem zdrowia – w końcu dieta bogata w warzywa i owoce uchodzi za receptę na długowieczność. Jednak naukowy obraz działania antyoksydantów okazuje się znacznie bardziej złożony. 

  • Jak grillować zdrowiej

  • Nurkowanie: kto bezpiecznie może uprawiać ten sport

Serwisy ogólnodostępne PAP