Tag:
  • Grafika PAP/M. Samczuk

    Ranking WHO: 10 największych zagrożeń zdrowotnych

    Czynników ryzyka, które doprowadzają do przedwczesnej śmierci jest mnóstwo. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wyodrębniła dziesięć, na które zamierza zwrócić większą uwagę w 2019 roku i poprzez rozmaite działania zmniejszyć ich chorobotwórczy potencjał. Na pierwszym miejscu znalazło się zanieczyszczenie powietrza. 

    4 minuty czytania
  • Fot. PAP/Tomasz Waszczuk

    Jak ograniczyć spożycie tłuszczów trans

    Nie można o nich powiedzieć nic dobrego. Dlatego ich konsumpcja powinna być tak niska jak to tylko możliwe. Eksperci podpowiadają jak je rozpoznać i w których produktach jest ich najwięcej.

    3 minuty czytania
  • Fot. PAP

    Udar – jak go uniknąć?

    W 90 proc. za wystąpienie udaru odpowiadają czynniki, na które mamy wpływ – zależne od stylu życia. Dajesz sobie dużą szansę na długie życie bez niepełnosprawności, jeśli rzucisz używki, zdrowo się odżywiasz i słuchasz lekarza.

    1 minuta czytania
  • Fot. Rosa Przy udarze liczy się każda minuta! Dlatego jeśli ktoś zauważy niepokojące objawy, powinien jak najszybciej wezwać pogotowie.

    Udar może mieć także trzydziestolatek

    Myślisz, że jak masz 25 czy 35 lat nie grozi ci udar mózgu? Jesteś w błędzie. Co roku 80 tys. osób w Polsce ma udar. Ok. 5 proc. z nich jest w młodym wieku. Zobacz, kto jest w grupie ryzyka.

    4 minuty czytania

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Edukacja diabetologiczna 2D

    Edukacja diabetologiczna ma wymiar nie tylko terapeutyczny. Kiedy powinna się zaczynać? – odpowiada prof. Leszek Czupryniak, kierownik Kliniki Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

  • Zachowaj chłodną głowę

  • Kiedy rozpocząć ćwiczenia po porodzie?

  • Czy dieta wpływa na ADHD?

  • Polskie dzieci z szansą na refundację ultranowoczesnego leczenia białaczki

  • Adobe Stock

    Jak grillować zdrowiej

    Słońce, ogródek i grill – tak wygląda jedna z ulubionych sytuacji wielu Polaków. Warto się zastanowić, jak grillowanie wpływa na zdrowie. Niestety, kiedy mięso spotyka się bardzo wysoką temperaturą i dymem, gromadzą się w nim substancje, które sprzyjają niektórym nowotworom i innym chorobom. Można jednak zadbać o to, aby grillować bezpieczniej.

  • Choroba otyłościowa – zaburzona równowaga energetyczna

  • Nurkowanie: kto bezpiecznie może uprawiać ten sport

Serwisy ogólnodostępne PAP