Tag:
  • Fot. Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców

    Roślinne margaryny nowej generacji - aktualne zalecenia żywieniowe

    Masło często gościło na stołach, jednak gdy wyniki badań naukowych wykazały, że wysoki poziom tłuszczów nasyconych oraz izomerów trans kwasów tłuszczowych (TFA) powiązany jest z podwyższonym ryzykiem chorób serca, zaczęliśmy szukać zdrowszych zamienników. Wiele osób zgodnie z zaleceniami zaczęło stosować margaryny. Wciąż jednak wokół zalecanych roślinnych tłuszczów do smarowania krąży wiele mitów.

    3 minuty czytania

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Śledź to zdrowie, ale...

    Śledzie mają w sobie dużo zdrowotnych wartości. Nie powinno ich zabraknąć na świątecznym stole, tym bardziej, że nadal spożycie ryb w Polsce jest niewystarczające. Wybierając je, warto jednak zwrócić uwagę, by pochodziły z różnych akwenów, aby uniknąć nadmiernego narażenia na zanieczyszczenia - przypomina dr n. o żywieniu Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej.

  • Świąteczna apteczka: szczypta umiaru i coś na zgagę

  • Zawał już dawno przestał być chorobą mężczyzn

  • Znikną białe plamy na mapie rehabilitacji domowej

  • Przygotuj zdrowe święta

  • Adobe

    Mirra, kadzidło i złoto

    Mirra, kadzidło i złoto, to dary, które Trzej Mędrcy – według biblijnych przekazów – przynieśli małemu Jezusowi. Mają swoje cenne zastosowania w medycynie. Od starożytności do dziś są wykorzystywane w zwalczaniu groźnych chorób, a w laboratoriach trwają prace nad nowymi zastosowaniami.

  • Gdzie po pomoc w święta

  • Wegańskie dzieci są często niższe i mają słabsze kości