-
Masło orzechowe w niemowlęctwie ochroni przed alergią na orzeszki
Brytyjscy naukowcy dostarczyli dowodów na to, że karmienie dzieci masłem orzechowym w okresie niemowlęcym i wczesnym dzieciństwie może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii na orzeszki ziemne nawet po latach.
2 minuty czytania -
Kiedy uczulenia się krzyżują
U wielu alergików może dojść do reakcji alergicznej na alergen, na który paradoksalnie mogą nie być uczuleni, ale który ma podobną budowę do "ich" składnika uczulającego. Sprawdź, jakie są najczęstsze alergiczne reakcje krzyżowe.
4 minuty czytania -
5 powodów, dla których warto jeść jajka
Wokół tego, czy jajka są zdrowe, narosło mnóstwo mitów. Wbrew obiegowej opinii nie tylko nie szkodzą, ale i są super zdrowe. Oczywiście pod warunkiem, że – jak we wszystkim – w ich jedzeniu zachowamy umiar.
4 minuty czytania
NAJNOWSZE
-
Etykiety alkoholu powinny ostrzegać o ryzyku raka
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w swoim najnowszym raporcie zaleca wprowadzenie obowiązkowych etykiet ostrzegawczych na opakowaniach napojów alkoholowych. Ma to podnieść świadomość na temat rakotwórczego działania etanolu i umożliwić konsumentom dokonywanie świadomych wyborów.
-
Wirusy opryszczki – globalny problem
-
Badanie: co czwarty przedszkolak ma nadwagę
-
Niewykorzystane możliwości leczenia choroby Parkinsona
Materiał partnerski -
Urządzenia „na palec”, opaski mierzące glikemię – w terapii to niebezpieczne