Materiał promocyjny

Dieta w zespole jelita drażliwego (IBS)

Ciągle dokuczają Ci wzdęcia i bóle brzucha? Nawet po niewielkim posiłku masz uczucie pełności? Obserwujesz u siebie zaparcia i/lub biegunki? To może być zespół jelita drażliwego (IBS). Leczenie tego przewlekłego schorzenia w dużej mierze polega na stosowaniu odpowiednio skomponowanej diety. Co jeść przy zespole jelita drażliwego, a czego unikać? Czym dokładnie jest ta jednostka chorobowa? Tego dowiesz się z naszego artykułu.

zdj. Freepik
zdj. Freepik

Zespół jelita drażliwego – podstawowe informacje

Zespół jelita drażliwego, inaczej IBS (od ang. irritable bowel syndrome) to zaburzenie funkcjonowania przewodu pokarmowego, które występuje u ok. 10 proc. populacji. Jak już wspomnieliśmy na początku, charakteryzuje się ono m.in. przewlekłymi bólami brzucha, wzdęciami, a także biegunkami lub zaparciami. Mogą występować też takie objawy, jak uczucie pełności w brzuchu czy wrażenie niecałkowitego wypróżnienia. Pomimo częstotliwości występowania, przyczyny IBS nie są do końca znane. Na pewno ogromną rolę odgrywają tutaj czynniki psychiczne, zwłaszcza stres. Duże znaczenie ma też styl życia i oczywiście dieta. I to właśnie na zmianie tej ostatniej, obok stosowania środków farmakologicznych, opiera się leczenie zespołu jelita drażliwego.

Jak wygląda dieta w zespole jelita drażliwego?

Na początku należy podkreślić, że nie istnieje jedna konkretna dieta w zespole jelita drażliwego. IBS zgodnie z najnowszymi danymi występuje pod czterema postaciami klinicznymi[1]: IBS-C (z zaparciem), IBS-D (z biegunką), IBS-M (postać mieszana) i IBS-U (postać nieokreślona). Co za tym idzie, zalecenia dietetyczne będą uzależnione od typu IBS. To nie wszystko, wiele zależeć może też od ewentualnych chorób współistniejących u pacjenta czy nawet od jego preferencji żywieniowych.

W kontekście zespołu jelita drażliwego szczególnie dużo mówi się o diecie low FODMAP i high FODMAP. 

Polega ona na sięganiu po produkty z niewielką zawartością fermentujących oligo-, di- oraz monosacharydów, a także polioli (low FODMAP), a rezygnowaniu z tych, które nasilają dolegliwości IBS (high FODMAP).

Co jeść przy zespole jelita drażliwego?

Produkty low FODMAP to m.in.:
•    warzywa: marchew, szczypiorek, papryka, dynia, pomidory, ziemniaki, ogórki, szpinak, cukinia, seler, bakłażan;
•    owoce: maliny, banany, truskawki, jagody, mandarynki, pomarańcze, kiwi, grejpfruty;
•    mleko i nabiał: pozbawione laktozy mleka, sery twarde i jogurty lub ich roślinne zamienniki;
•    zboża: owies, gryka, kukurydza, komosa ryżowa, ryż, jęczmień;
•    rośliny strączkowe: ciecierzyca z puszki.

Dieta przy IBS. Czego nie można jeść?

Do produktów high FODMAP należą np.:
•    warzywa: kapusta, cebula, kalafior, szparagi, brukselka, buraki, karczochy, czosnek;
•    owoce: wiśnie, gruszki, jabłka, śliwki, nektarynki, mango, brzoskwinie, arbuzy, morele;
•    mleko i nabiał: mleko kozie, owcze, kozie, lody mleczne, jogurty i miękkie sery;
•    zboża: żyto i pszenica (dozwolone, ale w małych ilościach);
•    rośliny strączkowe: fasola, groch, soczewica, soja, ciecierzyca.

Niezależnie od konkretnych wytycznych, warto pilnować regularności posiłków i spożywania ich o w miarę stałych porach. Kolację najlepiej jeść minimum 2-3 godziny przed snem. Należy również zwracać uwagę na dostarczanie organizmowi dostatecznej ilości wody, jednocześnie rezygnując z soków owocowych. Chcesz uporać się z objawami IBS dzięki diecie? Dowiedz się więcej o tym schorzeniu i skorzystaj z porady dietetyka na stronie: https://madebydiet.com/ibs-czyli-zespol-jelita-drazliwego/ 

Źródło informacji: Made By Diet®

ZOBACZ WIĘCEJ

  • Muchomor sromotnikowy - najbardziej trujący grzyb w Polsce

    Jest śmiertelnie trujący, a że często bywa mylony z innymi grzybami, w tym smakowitą czubajką kanią, notuje się wiele ciężkich zatruć. Wystarczy jeden owocnik, by pozbawić życia całą rodzinę.  Prawdopodobnie po spożyciu muchomora sromotnikowego zmarła w szpitalu 88-letnia kobieta z warmińsko-mazurskiego, a jej mąż walczy o życie.

  • Adobe

    Dynia – co mówi nauka o jej wpływie na zdrowie

    Zaczął się sezon na dynie, czyli na jesienne latte, zupę krem i zapiekanki. Ale też na zainteresowanie pracami naukowców, którzy badają wartość odżywczą i potencjalne korzyści zdrowotne ze spożywania dyni. W spektrum ich zainteresowania znajdują się zarówno miąższ i skórka, jak i pestki oraz olej z pestek dyni. Choć część obserwacji pochodzi z badań laboratoryjnych czy doświadczeń na zwierzętach, coraz częściej pojawiają się też prace kliniczne wskazujące, że dynia może mieć realny wpływ na zdrowie.

  • AdobeStock/airborne77

    Omega-3 - co warto wiedzieć?

    O kwasach omega-3 napisano już nie mało. To zasługa głównie ich dobroczynnego działania na układ sercowo-naczyniowy. Jednak kolejne badania wskazują na możliwe, różnorodne korzyści z dbania o odpowiedni poziom tych składników. Substancje te działają bowiem na organizm na różne sposoby, a przy tym wcale nie trzeba sięgać po suplementy.

  • Adobe

    Suplementy i witaminy: czy forma ma znaczenie?

    Na początku września w życie wchodzą nowe przepisy, które pozwalają na wprowadzenie do sprzedaży w Polsce kolejnych form chemicznych witamin i minerałów. W unijnym wykazie tzw. nowej żywności znalazły się między innymi monohydrat kalcydiolu, czyli nowa postać witaminy D, a także winian adypinian wodorotlenku żelaza (IHAT) i kazeinian żelaza. 

NAJNOWSZE

  • fot. Fabian Kosiński

    XXI Kongres Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii

    Patronat Serwisu Zdrowie

    Od 11 do 13 września 2025 roku w warszawskim Hotelu Hilton odbył się XXI Kongres Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii – jedno z najważniejszych wydarzeń naukowych w tej dziedzinie w Polsce. W kongresie uczestniczyło ponad 1300 osób, w tym 150 wykładowców z kraju i zagranicy oraz 70 partnerów instytucjonalnych i biznesowych.

  • Przeszczepienie szpiku – ratunek nie tylko w nowotworze krwi

  • Dzieci potrzebują zabawy na dworze

  • Infekcje pokarmowe a podróże

    Patronat Serwisu Zdrowie
  • Paradontoza - zabójca zębów

  • Adobe

    Wyzwania medycyny: poprzeczne zapalenie rdzenia

    Poprzeczne zapalenie rdzenia kręgowego to rzadka, nagła choroba rdzenia, która bywa pierwszym objawem chorób zapalnych ośrodkowego układu nerwowego, w tym stwardnienia rozsianego. Dla pacjenta oznacza to, że wstępne rozpoznanie „zapalenie rdzenia” wymaga szybkich i dokładnych badań — nie tylko po to, by zahamować ostry proces, lecz także by sprawdzić, czy nie chodzi o chorobę przewlekłą, która będzie związana z długotrwałym leczeniem i monitoringiem. 

  • Kremy nie wystarczą - AZS wymaga kompleksowego podejścia

  • Muchomor sromotnikowy - najbardziej trujący grzyb w Polsce

Serwisy ogólnodostępne PAP