dr Wojciech Hautz

Archiwum prywatne

Dr n. med., kierownik Kliniki Okulistyki Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”, prof. instytutu. Stypendysta Fundacji Batorego - w 1995 odbył staż w zakresie onkologii okulistycznej w St.Bartholomew’s Hospital w Londynie, przewodniczący Sekcji Okulistyki Dziecięcej i Strabologii Polskiego Towarzystwa Okulistycznego, ekspert 30. finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy poświęconej okulistyce dziecięcej. Współorganizator ośrodka diagnostyki i leczenia siatkówczaka (od 1995) w CZD. Organizator pierwszej w Polsce i Europie pracowni symulacji diagnostyki i chirurgii okulistyki dziecięcej (zakup sprzętu dzięki WOŚP). Ekspert w diagnostyce i leczeniu retinopatii wcześniaków. Jako pierwszy w Polsce wprowadzał: lserową fotokoagulację w leczeniu retinopatii wcześniaków, termoterapię laserową w leczeniu siatkówczaka i innych schorzeń siatkówki, wszczep oczodołowy po usunięciu gałki ocznej u dzieci jak standardowa procedura chirurgiczna. Autor lub współautor 135 prac opublikowanych w polskich i zagranicznych czasopismach medycznych. Współautor pierwszego w Polsce podręcznika szeroko opisującego najnowszą metodę diagnostyczną siatkówki pt. „OCT i Angio-OCT w schorzeniach tylnego odcinka gałki ocznej”. W 2015 publikacja otrzymała nagrodę I Stopnia Rektora Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Materiały Eksperta

  • Adobe Stock/WavebreakMediaMicro

    Duże oczy u dzieci to nie zawsze tylko uroda

    Duże oczy u dzieci, obok łzawienia, kurczu powiek i światłowstrętu mogą wskazywać na jaskrę. To choroba, którą u małych pacjentów leczy się głównie chirurgicznie. Uszkodzenie nerwu wzrokowego to nieodwracalny proces. Dlatego im szybciej wykryje się chorobę, tym większe szanse na zachowanie dobrej ostrości wzroku i spowolnienie ograniczania pola widzenia – wyjaśnia dr hab. n.med. Wojciech Hautz, kierownik Kliniki Okulistyki, „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”.

    4 minuty czytania

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Edukacja diabetologiczna 2D

  • Jak grillować zdrowiej

  • Zachowaj chłodną głowę

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP