Gorączka - zawsze należy ją zbijać?

To MIT! Gorączka może być wynikiem infekcji, stanu zapalnego czy uszkodzenia ciała. To sygnał, że z organizmem dzieje się coś niepokojącego.

Gorączka, czyli podwyższona temperatura ciała (powyżej 38 stopni) jest reakcją organizmu na działanie szkodliwego czynnika, wzmożoną przemianę materii, uszkodzenie tkanek. Jest także efektem podrażnienia ośrodka termoregulacyjnego w podwzgórzu mózgowia w stanach chorobowych:

  • natury zakaźnej (bakteryjnej, wirusowej, pasożytniczej)
  • zapaleniach
  • rozrostów nowotworowych
  • reakcji alergicznych
  • mechanizmów autoagresji

Wysokość gorączki nie zawsze jest związana z powagą stanu chorobowego czy bezpośredniego stanu zagrożenia organizmu. Gorączka może bowiem sygnalizować lekkie zaburzenia działania naszego ciała jak i poważniejsze choroby poszczególnych układów czy narządów.   

W przeziębieniu można obniżać gorączkę, jednak należy pamiętać, że każda gorączka utrzymująca się dłużej niż trzy dni jest najprawdopodobniej dowodem na pojawienie się dodatkowej infekcji bakteryjnej albo innych powikłań, które koniecznie należy skonsultować z lekarzem.

Generalnie, każdy przedłużający się stan gorączkowy lub podgorączkowy jest dowodem, że z naszym organizmem dzieje się cos niedobrego. Zbijanie gorączki bez odpowiedniej diagnozy może być śmiertelnie niebezpieczne dla zdrowia!

apio

Źródło: „Domowy poradnik medyczny” pod redakcją Kazimierza Janickiego, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2000
https://zdrowie.pap.pl/byc-zdrowym/jak-odroznic-przeziebienie-od-grypy

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Co warto wiedzieć o antyoksydantach

  • Badanie: ponad połowa mężczyzn podejrzewa u siebie problem z erekcją

  • Co się dzieje z ciałem człowieka, gdy trafi w nie piorun

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP