Marihuana zwiększa podatność na psychozę?

To FAKT! Regularne używanie tego narkotyku zwiększa u młodzieży ryzyko wystąpienia psychozy aż o 159 proc.

Kanadyjski zespół z University of Montreal  przeanalizował dane na temat pięcioletnich obserwacji 4 tys. nastolatków z 31 szkół. 8 proc. z nich w wieku od 13 do 16 lat doświadczyło nawracających objawów przypominających psychozę. Następnie badacze sprawdzili na ile odurzanie się marihuaną, zwiększa prawdopodobieństwo znalezienia się wśród owych 8 proc. Badacze zarejestrowali, że przejście z okazjonalnego do codziennego lub cotygodniowego używania narkotyku zwiększało ryzyko wystąpienia psychozy o 159 proc.

Prof. Patricia Conrod, jedna z autorek badania uważa, że celem wszystkich strategii antynarkotykowych powinno być zniechęcanie młodzieży do sięgania po marihuanę, ale potrzeba specjalnie ukierunkowanego podejścia, by opóźnić lub zapobiec stosowaniu tego narkotyku przez młodych ludzi zagrożonych psychozą.

Badaczka zwraca przy tym uwagę na skuteczność tego rodzaju strategii. Jako przykład podaje opracowany przez nią program angażujący szkołę, który zmniejszył kontakt z marihuaną u uczniów aż o 33 proc. Pozostaje jeszcze do rozstrzygnięcia, czy takie podejście zmniejsza ryzyko psychozy - przyznają naukowcy.

apio

Źródło: Josiane Bourque, Mohammad H. Afzali, Maeve O'Leary-Barrett, Patricia Conrod, “Cannabis use and psychotic-like experiences trajectories during early adolescence: the coevolution and potential mediators”, Journal of Child Psychology and Psychiatry 2017.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Co warto wiedzieć o antyoksydantach

  • Badanie: ponad połowa mężczyzn podejrzewa u siebie problem z erekcją

  • Co się dzieje z ciałem człowieka, gdy trafi w nie piorun

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP