Maski antysmogowe. Którą wybrać?

Na rynku dostępnych jest już wiele rodzajów półmasek filtrujących czy chroniących przed smogiem. Lepiej je stosować w sytuacji, w której przekroczone są dopuszczalne stężenia zanieczyszczeń, przede wszystkim pyłu zawieszonego. Trzeba jednak uważać na certyfikaty.

maski ochronne
maski ochronne

Zwykłe półmaski higieniczne czy tzw. antysmogowe nie gwarantują odpowiedniej ochrony – mówi dr inż. Agnieszka Brochocka z Centralnego Instytutu Ochrony Pracy.

Prof. Wojciech Hanke z Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi przypomniał, że smog powstaje w wyniku przekroczenia norm zanieczyszczeń powietrza, w połączeniu z niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi.

Te warunki to inwersja temperatur – niżej powietrze ma niższą temperaturę, a wyżej jest ciepłe, przy czym jednocześnie jest bezwietrzna pogoda i duża wilgotność.

Smog powoduje kumulacja tych wszystkich czynników: zanieczyszczenia i niekorzystne warunki atmosferyczne.

Źródła zanieczyszczeń

Główną przyczyną złej jakości powietrza jest spalanie niskiej jakości węgla, a także śmieci, w mało wydajnych piecach i kotłach domowych. Swoje dokładają spaliny samochodów i pyły powstające w wyniku ścierania się klocków hamulcowych czy opon.

W skład smogu wchodzą m.in. silnie toksyczne chemiczne związki organiczne, jak dioksyny i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, np. benzo(a)piren, dwutlenki siarki i azotu, czy tlenek węgla.

Jaka maska?

Na rynku dostępnych jest już wiele półmasek filtrujących czy tzw. przeciw smogowych. Jak podkreśla dr inż. Agnieszka Brochocka z Centralnego Instytuty Ochrony Pracy - Państwowego Instytutu Badawczego (CIOP-PIB) to, jaka półmaska będzie skuteczna i zapewni odpowiednią ochronę, zależy od tego czy w powietrzu występują przekroczenia najwyższych dopuszczalnych stężeń zanieczyszczeń.

- Jeżeli mówimy o przekroczeniach najwyższych dopuszczalnych stężeń i są one 4-6-krotne, to należy zastosować filtrujące półmaski ochronne, o odpowiedniej klasie ochrony, bezzaworowe lub z zaworem wydechowym, który poprawia komfort użytkowania - podkreśla Brochocka.

Z koli wtedy, kiedy stężenia zanieczyszczeń nie przekraczają najwyższych norm, wystarczające są półmaski chirurgiczne, higieniczne czy tzw. anty-smogowe. Nie zapewniają one jednak całkowitej ochrony dla użytkownika w przypadku przekroczenia dopuszczalnych stężeń.

Półmaski ochronne oczyszczają powietrze tylko z pyłów; nie oczyszczają go z gazów i par substancji chemicznych, tj. tlenek węgla, tlenki azotu, ozon czy węglowodory. Żeby w pełni się zabezpieczyć należałoby w momencie dużych przekroczeń zastosować sprzęt oczyszczający w postaci półmaski skompletowanej z filtro-pochłaniaczami, ale – jak podkreśla ekspertka - jest to profesjonalny, specyficzny sprzęt, raczej nie nadający się do noszenia przez zwykłego użytkownika na ulicy.

Zakładając półmaskę filtrującą należy postępować zgodnie z instrukcją producenta, bowiem musi być ona szczelnie dopasowana do twarzy użytkownika.

Sklasyfikowane półmaski ochronne – w przeciwieństwie do zwykłych anty-smogowych - testowane są również pod kątem zawartości dwutlenku węgla w powietrzu wdychanym, który gromadzi się pod częścią twarzową półmaski - tzw. przestrzeni martwej. Półmaski mogą być jednorazowego, lub wielokrotnego użycia – oznaczone odpowiednio symbolami NR lub R.

szu/

ZOBACZ PODOBNE

  • PAP/archiwum dra Krzyżaka

    Nurkowanie: kto bezpiecznie może uprawiać ten sport

    To sport całoroczny i choć nie każdy może go uprawiać, dziś już nie trzeba być bezwzględnie zdrową osobą, aby nurkować - przeciwwskazania są coraz mniej liczne - przyznaje dr n. med. Patryk Krzyżak, elektrofizjolog i płetwonurek, który od wielu lat zajmuje się medycyną sportów ekstremalnych i jest też lekarzem kwalifikującym do płetwonurkowania*.

  • Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

    Kiedy w domu jest za zimno… czyli zdrowie a niska temperatura

    Zbyt niska temperatura w domu na różne sposoby może sprzyjać kłopotom ze zdrowiem - przestrzegają eksperci. Dla niektórych już niewielka różnica utraty ciepła może mieć niebagatelne znaczenie. Nie warto też jednak przesadzać z ogrzewaniem. Dowiedz się więcej.

  • Werewka/PAP

    Historia. Brudne ręce chirurgów zamiast leczyć uśmiercały 

    Jeszcze na początku XIX w. chirurdzy kroili pacjentów brudnymi rękami. Nie myli ich nawet po sekcji zwłok, gdy udawali się tuż po tym przyjmować porody. Nosili czarne fartuchy, by łatwiej było na nich ukryć ślady krwi. Lekarz, który wpadł na prostą zależność – brudne ręce – zakażenie – popadł w obłęd, bo środowisko nie dało mu wiary. Dlaczego tyle wieków musiało minąć od stworzenia mydła do jego powszechnego stosowania, również w medycynie? I komu udało się w końcu odkazić sale operacyjne?

  • P. Werewka

    Aromaterapia na pewno przyjemna

    Inhalacje z olejków eterycznych znane są od wieków, a i we współczesnych czasach mają wielu zwolenników. Na temat aromaterapii prowadzi się badania naukowe, ale często są one bardzo słabej jakości metodologicznej, a zatem nie można z nich wyciągać kategorycznego wniosku, że „działa” lub „nie działa”. Pewne jest zaś to, że o ile nie mamy alergii na jakiś olejek, aromaterapia nam nie zaszkodzi, a mamy duże szanse, że poprawi nam samopoczucie. To już coś.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Co warto wiedzieć o antyoksydantach

  • Badanie: ponad połowa mężczyzn podejrzewa u siebie problem z erekcją

  • Co się dzieje z ciałem człowieka, gdy trafi w nie piorun

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP