Tag:
  • PAP/P. Werewka

    Kobiety żyją dłużej – zwłaszcza w Hiszpanii

    Kobiety żyją dłużej niż mężczyźni we wszystkich regionach Unii Europejskiej. Najbardziej długowieczne są Hiszpanki, a najmniej Bułgarki. W Polsce największą szansę na długie życie mają mieszkanki wschodnich i południowo-wschodnich województw.

    5 minut czytania
  • Fot.P.Werewka/PAP

    Dlaczego Japończycy żyją najdłużej, a Peruwiańczycy najrzadziej popełniają samobójstwa?

    Japonka żyje przeciętnie blisko 88 lat, podczas gdy mieszkaniec RPA nawet 25 lat krócej. Łotysze, Węgrzy i Litwini częściej niż mieszkańcy Luksemburga, Japonii czy Islandii umierają z przyczyn, których można uniknąć, np. w wyniku nadużywania alkoholu. Stwierdzenie faktów to jedno, ale znalezienie ich przyczyn to zupełnie inna i trudna sprawa. Wymaga to pogłębionej analizy i dodatkowych wyjaśnień – podkreśla prof. Bolesław Samoliński, ekspert ds. zdrowia publicznego.

    8 minut czytania
  • Fot. DOZ

    Długowieczność w zdrowiu - Klucz do Pełni Życia

    Materiał promocyjny

    Czy zastanawialiście się nad sekretem długiego i zdrowego życia? Gdzie kryje się recepta na dotarcie do sędziwego wieku, która daje też gwarancję zachowania witalności i radości? Podczas IV Kongresu „Pacjent w Centrum Uwagi”, zainicjowanego przez DOZ S.A., eksperci omawiali te istotne kwestie. Czy zdołali odkryć kluczowe elementy decydujące o długości i jakości naszego życia? 

    3 minuty czytania
  • PAP

    Raport NIZP-PZH: żyjemy coraz dłużej

    Polacy żyją coraz dłużej i rzadziej umierają na choroby krążenia, a ponadto systematycznie spada w Polsce umieralność noworodków – takie pozytywne obserwacje przytaczają autorzy najnowszego raportu „Sytuacja zdrowotna ludności Polski i jej uwarunkowania”, sporządzonego przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny.

    2 minuty czytania
  • Fot. PAP

    Polacy na tle Europy

    Najnowszy raport NIZP – PZH pokazuje słabości i mocne strony zdrowia polskiego społeczeństwa oraz jego uwarunkowania. Wprawdzie dłużej żyjemy, ale w dziedzinie zdrowia publicznego wiele należy jeszcze zrobić, by dogonić społeczeństwa europejskie. Otrzymane wyniki komentują najwybitniejsi polscy eksperci.

    10 minut czytania

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Edukacja diabetologiczna 2D

  • Jak grillować zdrowiej

  • Zachowaj chłodną głowę

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP