Tag:
  • Adobe Stock

    Matcha – zielone zdrowie

    Japońska matcha jest napojem bogatym w białko roślinne, polifenole, ale przede wszystkim źródłem nierozpuszczalnego błonnika. Zawiera również kofeinę. Wstępne badania sugerują, że picie jej może zmniejszać ryzyko rozmaitych chorób, zapobiegać starzeniu komórek, działać przeciwzapalnie, normalizować poziom glukozy i cholesterolu we krwi, podnosić nastrój i funkcje poznawcze. Istnieją jednak pewne przeciwskazania.

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Zakiszone zdrowie

    Kisić, czyli fermentować można kapustę, ogórki, ale też marchewkę, czosnek, mleko, oliwki, a odleglej kulturowo – soję, uzyskując jeden z najzdrowszych produktów na świecie: natto. Fermentacja to proces wykorzystujący bakterie mlekowe do rozkładu cukrów. Proces ten podbija wartości zdrowotne, wspomaga przemianę materii.

  • Nagrodzono podstawy immunologii, bez których nie ruszylibyśmy dalej

  • Nobel za odkrycie mechanizmów chorób autoimmunologicznych

  • Młody człowiek uzależnia się szybciej

  • Grelina to nie tylko hormon głodu

  • Adobe

    Ciche choroby nerek

    Większość z nas rzadko myśli o nerkach. To narząd, który wykonuje swoją pracę po cichu – filtruje krew, reguluje ilość płynów i utrzymuje równowagę elektrolitową. Dopóki działają dobrze, nie dają o sobie znać. Kiedy jednak zaczynają chorować, objawy często są tak dyskretne, że łatwo je przeoczyć. Dlatego nefrolodzy nazywają choroby nerek „cichą epidemią”.

  • Tegoroczna odmiana koronawirusa powoduje ból gardła ostry jak brzytwa

  • Nie musisz robić przerw między szczepieniami na COVID i na grypę.

Serwisy ogólnodostępne PAP