-
Najważniejsze fakty o cholesterolu i statynach
Choć w mediach, zwłaszcza społecznościowych, można się natknąć na sensacyjne doniesienia podważające wiodącą rolę cholesterolu w rozwoju chorób układu krążenia, to jednak eksperci zdania w tej sprawie nie zmienili. Stężenie cholesterolu we krwi jest nadal ważne, a statyny są nadal skuteczne w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych – podkreśla prof. Barbara Cybulska z Instytutu Żywności i Żywienia.
-
Czy sportowiec lub dziecko mogą mieć miażdżycę?
Można być młodym, sprawnym sportowcem i umrzeć na zawał serca, jeśli ma się hipercholesterolemię rodzinną. Miażdżycę mogą mieć już dzieci. Stąd trzeba sprawdzać poziom cholesterolu, zwłaszcza wtedy, gdy bliski krewny miał w młodym wieku zawał lub udar.
-
Jest tłuszcz, który chroni przed miażdżycą. Sprawdź!
Nie każdy tłuszcz sprzyja miażdżycy. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia działa przeciwzapalnie, dzięki czemu chroni przed zawałem i udarem. Opowiada o tym prof. Marek Naruszewicz, kierownik Katedry Farmakognozji i Molekularnych Podstaw Fitoterapii WUM
NAJNOWSZE
-
Leczenie żywieniowe warto zacząć przed diagnozą onkologiczną
Odpowiednio zaplanowane leczenie żywieniowe, najlepiej rozpoczęte jeszcze przed postawieniem ostatecznej diagnozy onkologicznej, może istotnie poprawić efekty terapii oraz rokowania pacjentów - powiedziała PAP dietetyczka kliniczna i profesor Śląskiego Uniwersytetu Medycznego dr Agnieszka Białek-Dratwa.
-
Muzeum na receptę
-
Męska tarczyca - zjada mięśnie, niszczy płodność
-
Medycyna kosmiczna nie tylko dla astronautów
-
Młodzi nie chcą być pionkami w rękach przemysłu tytoniowego