Tag:
  • Adobe

    Dlaczego pamięć płata nam figle

    Pamięć to podstawa, a przynajmniej  jeden z fundamentów naszej tożsamości. To dzięki niej uczymy się, budujemy relacje i planujemy przyszłość. Dlatego tak nas niepokoi, gdy pamięć płata nam figle.

    5 minut czytania
  • AdobeStock

    Zwiększona aktywność fizyczna wpływa na lepsze zapamiętywanie

    Jutro ważna klasówka? Efekty będą lepsze, gdy dziś poćwiczysz intensywniej niż zwykle. Zdaniem brytyjskich naukowców 30-minutowe zwiększenie aktywności fizycznej w porównaniu ze średnią uzyskiwaną przez daną osobę wiąże się z lepszą pamięcią roboczą i epizodyczną następnego dnia.

    2 minuty czytania
  • PAP/Zdjęcie ilustracyjne

    Cukier szkodzi, ale słodzik jeszcze bardziej?

    Osoby, które piją dużo słodkich napojów mogą mieć mniejsze mózgi, w tym w obszarach odpowiedzialnych za pamięć. Miłośnicy dietetycznych słodzików prawdopodobnie częściej cierpią z powodu demencji.

    3 minuty czytania
  • zdj.PAP

    Grami planszowymi w demencję i nie tylko

    Coraz bardziej popularne planszówki to nie tylko sposób na dobrą zabawę. Według naukowych badań takie gry mogą przynieść spore korzyści – poprawić intelekt, obniżyć ryzyko demencji, wspomóc edukację, a także wzmocnić więzi społeczne.

    4 minuty czytania
  • Adobe Stock/ Paweł Kacperek

    Mężczyzn boli bardziej

    Mężczyźni odczuwają przewlekły ból bardziej dotkliwie niż kobiety. A to dlatego, że każda z płci inaczej pamięta wcześniejsze bolesne doświadczenia.

    4 minuty czytania

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Między cukrem trzcinowym i białym znak równości

    Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale „zdrowszą” alternatywą – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Czy cukier jest zdrowszy od syropu glukozowo-fruktozowego?

  • Edukacja diabetologiczna 2D

  • Jak grillować zdrowiej

  • Zachowaj chłodną głowę

  • Adobe

    Salmonella – sprytna i śmiertelnie niebezpieczna

    Latem szczególnie łatwo o zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie z rodzaju Salmonella. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu tych drobnoustrojów w żywności, zwłaszcza gdy nie jest ona właściwie przechowywana. W efekcie salmonelloza – infekcja pokarmowa spowodowana przez pałeczki Salmonella – staje się w wakacje częstym problemem zdrowotnym. 

  • Nie przedawkuj fluoru w herbacie

  • W upały pij wodę, ilekroć czujesz pragnienie

Serwisy ogólnodostępne PAP