Anna Piotrowska

Anna Piotrowska

Dziennikarka

Dziennikarka oraz publicystka. W jej CV znajdziemy artykuły, które ukazywały się w takich tytułach prasowych, jak ”Newsweek”, ”Wiedza i Życie”, ”Dziennik”, ”Przekrój”, ”Focus”, ”Rzeczpospolita”. W części z nich z powodzeniem prowadziła również własne rubryki. W TVP Warszawa prowadziła program ”Porozmawiajmy o nauce”, w PR24 ”Zdziwienie tygodnia”.

Materiały Autorki

  • PAP/Zdjęcie ilustracyjne

    Cukier szkodzi, ale słodzik jeszcze bardziej?

    Osoby, które piją dużo słodkich napojów mogą mieć mniejsze mózgi, w tym w obszarach odpowiedzialnych za pamięć. Miłośnicy dietetycznych słodzików prawdopodobnie częściej cierpią z powodu demencji.

    3 minuty czytania
  • Fot. PAP

    Ćwicz nie tylko po pracy, w pracy też

    Większość z nas za biurkiem siedzi nie tylko nieprawidłowo, ale przede wszystkim za długo. Konsekwencje? Spięty kark, ból pleców, nadgarstka, a nawet...depresja. "Obrywają" mięśnie i kręgosłup. Dlatego nawet jeśli regularnie trenujesz, zrób sobie co godzinę krótką przerwę, wykonaj kilka prostych ćwiczeń.

    2 minuty czytania
  • PAP/Zdjęcie ilustracyjne

    Dieta bezglutenowa sprzyja rozwojowi cukrzycy typu II

    Modna obecnie dieta bezglutenowa może być niebezpieczna dla osób, które nie chorują na celiakię albo nie są uczulone na gluten.

    2 minuty czytania
  • Fot.Stach Leszczyński

    Prof. Matyja: w Polsce należy rozpocząć dyskusję o redukcji szkód w medycynie

    Medycyna to nie tylko medycyna naprawcza, profilaktyka, ale i redukcja szkód. Nie wszystkie choroby da się wyleczyć, dlatego należy się zastanawiać, czy w niektórych przypadkach nie da się ograniczyć u pacjenta negatywnych skutków działania czynników szkodliwych na jego zdrowie – uważa prof. Andrzej Matyja, były prezes Naczelnej Izby Lekarskiej (NIL).

    3 minuty czytania
  • Fot. PAP/S. Leszczyński

    Zakrzepica. Ta choroba może dopaść każdego 

    Rocznie na zakrzepicę choruje w Polsce ok. 100 osób na każde 100 tys. Choć w wielu przypadkach choroba przebiega bezobjawowo, prowadząc do śmierci, można jej skutecznie zapobiegać – podkreślali uczestnicy warszawskiej konferencji zorganizowanej z okazji Światowego Dnia Zakrzepicy. Sprzyja jej zarówno siedzący tryb życia, jak i... za dużo sportu.

    4 minuty czytania
  • Kadr z zapisu konferencji

    Wypalenie zawodowe dopada jednego na trzech lekarzy

    Średnio jeden na trzech lekarzy doświadcza wypalenia zawodowego, problem ten szczególnie zauważalny jest wśród chirurgów czy osób pracujących w POZ. O tym, w jaki sposób wypalenie zawodowe przekłada się na relacje lekarz-pacjent dyskutowano na konferencji „Zespół wypalenia zawodowego w świecie lekarzy”.

    3 minuty czytania
  • Pandemia a odsetek przedwczesnych porodów

    To bardzo dobra wiadomość: mimo wyższego poziomu stresu czy gorszej opieki medycznej pandemia koronawirusa nie spowodowała wzrostu liczby przedwczesnych porodów, ani też martwo urodzonych dzieci. Przynajmniej w Kanadzie.

    3 minuty czytania
  • Fot. PAP

    Wystarczy 200 kalorii dziennie mniej i tętnice będą zdrowsze

    Stan naszych tętnic pogarsza się z wiekiem. Sztywnieją, co może doprowadzić do rozwoju chorób serca. Ryzyko wzrasta, jeśli osoba w starszym wieku choruje dodatkowo na otyłość. Często tacy pacjenci mają istotne trudności, by wdrożyć prawidłowe leczenie. Okazuje się jednak, że nie trzeba wielkiego wysiłku, by zacząć – wystarczy ograniczyć dzienną dawkę kalorii o zaledwie 200 i zacznie się ćwiczyć tylko kilka razy w tygodniu.

    3 minuty czytania
  • Fot. PAP/Jacek Turczyk

    Przytulanie wzmacnia związek, nawet jeśli są deficyty z dzieciństwa

    Im więcej tym lepiej. Mowa o przytulaniu. Tą metodą można łagodzić lęk, także ten związany z pandemią. W związkach przytulanie jest na wagę złota – wzmacnia je. Co ciekawe, jeśli czułości w związku jest mało, przekłada się to na większe niezadowolenie z takiej relacji u kobiet niż u mężczyzn.

    3 minuty czytania
  • Fot. PAP/P. Werewka

    Koronawirus może atakować nie tylko płuca

    Wirus SARS-CoV-2 może być podstępnym zabójcą. Ze wstępnych obserwacji naukowców wynika, że może doprowadzić nie tylko do uszkodzenia czy dysfunkcji płuc, lecz także nerek, mózgu czy serca. Wciąż jednak należy pamiętać, że nie u każdego zakażonego tym wirusem dochodzi do rozwoju COVID-19 i wygląda na to, że patogen groźny jest dla osób podatnych na ciężki przebieg tej choroby.

    4 minuty czytania

NAJNOWSZE

  • Adobe Stock

    Niebieskie Igrzyska przekraczają Atlantyk

    Co najmniej 475 300 dzieci i 2 121 placówek oświatowych z Polski oraz 9 polonijnych weźmie udział w Niebieskich Igrzyskach, by integrować i szerzyć wiedzę o spektrum autyzmu. Jest jeszcze czas, by dołączyć.

  • Nieswoiste Choroby Zapalne Jelit spychają pacjentów na drugi tor

  • Operacja bariatryczna to nie koniec choroby otyłościowej

  • Polscy naukowcy na tropie nowych leków w SM i chorobie Crohna

  • Wizyta adaptacyjna u stomatologa

  • AdobeStock/Felix/peopleimages.com

    Brak apetytu to wina nowotworu

    „Pacjenci chorzy onkologicznie często mają problem z jedzeniem. Ważne jest, aby zrozumieć, że to nie ich wina. Guz nowotworowy produkuje związki, które informują nasz mózg: „jesteś najedzony”. Do tego dochodzą dolegliwości bólowe, wymioty, zaparcia albo biegunki. Trudno myśleć wtedy o jedzeniu” - tłumaczy dr n. med. Aleksandra Kapała Kierownik Działu Żywienia Klinicznego w Narodowym Instytucie Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie.

  • Problem z węchem może oznaczać chorobę

  • 8 powodów, by porządnie się wyspać