Tag:
  • Fot. PAP/M. Kmieciński

    Zakrzepica: co należy o niej wiedzieć (nowy termin webcastu!)

    Zakrzepica to choroba cywilizacyjna, uwarunkowana genetycznie czy choroba zawodowa? Dlaczego dochodzi do powstawania skrzeplin? Czemu także u młodych ludzi? Na takie pytania odpowiadać będzie specjalista chorób wewnętrznych i hematologii prof. Jerzy Windyga, kierownik Kliniki Zaburzeń Hemostazy i Chorób Metabolicznych w Instytucie Hematologii i Transfuzjologii podczas trzeciego spotkania on-line w cyklu poświęconego diagnostyce i leczeniu zakrzepowo-zatorowemu, które odbędzie się 9 sierpnia w poniedziałek o 11.00.

    1 minuta czytania
  • Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

    Powikłania zakrzepowe po COVID-19. Kiedy i na co zwrócić uwagę

    W Polsce zakażenie SARS-CoV-2 stwierdzono już u ponad 2,8 miliona osób. Część z nich jest narażona na powikłania zatorowo-zakrzepowe. O tym, jakie objawy powinny zaniepokoić i jakie badania warto wykonać po przechorowaniu COVID-19, mówił prof. Krzysztof J. Filipiak z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego podczas webinaru zorganizowanego przez Serwis Zdrowie, a poświęconego problematyce zakrzepicy w czasie pandemii. 

    5 minut czytania
  • Rys. Krzysztof "Rosa" Rosiecki

    Zakrzepy mogą pojawić się nie tylko z powodu COVID-19

    Zakrzepy i związane z nimi tzw. incydenty zakrzepowo-zatorowe za sprawą COVID-19 oraz szczepień przeciwko tej chorobie stały się jednym z najczęściej podnoszonych ostatnio tematów zdrowotnych. W rzeczywistości, zakrzepica oraz zatorowość płucna to poważne problemy towarzyszące nam niezależnie od COVID-19, choć choroba ta nie najlepszą sytuację tylko pogorszyła. Sprawdź, co warto wiedzieć na temat zakrzepów, by w razie niebezpieczeństwa uratować życie.

    4 minuty czytania
  • Fot. PAP

    Cykl webcastów dotyczących diagnostyki i leczenia zatorowo-zakrzepowego

    Serwis Zdrowie Polskiej Agencji Prasowej zaprasza na cykl trzech webcastów, podczas których zaproszeni eksperci przybliżą najważniejsze kwestie związane z powstawaniem zakrzepów i zatorów, zarówno w kontekście powikłań po przebytej chorobie COVID-19, jak i w innych jednostkach chorobowych.

    1 minuta czytania

NAJNOWSZE

  • Adobe

    Chrzan – świąteczny superfood

    Gdy w Wielkanoc zasiadamy do stołu, chrzan pojawia się w wielu domach jako konieczny dodatek do jaj, białej kiełbasy czy żurku. Ten ostry, wyrazisty w smaku korzeń ma właściwości, którym zawdzięcza uznanie nie tylko smakoszy, lecz także lekarzy i naukowców. 

  • Komórki macierzyste – nadzieja w leczeniu cukrzycy

  • Trendy na TikToku: szkodliwe, a nawet niebezpieczne

  • Równowaga energetyczna klucz do zdrowia

  • Etykiety alkoholu powinny ostrzegać o ryzyku raka

  • AdobeStock

    Piłka nożna – świetna na zdrowie, byle z głową

    Naukowcy twierdzą, że gra w piłkę nożną na różne sposoby pomaga zachować dobre zdrowie. Trzeba jednak grać rozsądnie, bo istnieją pewne zagrożenia związane z urazami.

  • Wielkanocna rzeżucha kontra złogi amyloidu

  • Bullying karmi się ciszą i samotnością